Hoe kies jij?

,

5 manieren om tot een keuze te komen

5 manieren om tot een keuze te komen

Iedere dag maak ik wel tig keuzes, of ik dat nu bewust doe of niet. Kleine keuzes als wat trek ik aan vandaag en wat ga ik eten vanavond? Maar ook maakte ik in mijn leven grote keuzes in de zin van: wil ik nog studeren, waar wil ik wonen, wil ik met deze partner verder, ga ik op deze baan solliciteren of niet? Iedere dag opnieuw maak ik kleine keuzes en eens in de zoveel tijd keuzes die meer impact hebben. 

Het hebben van die keuze betekent in de meeste gevallen dat ik een beslissing moet nemen. Als ik ergens ‘ja’ tegen zeg, zeg ik tegelijkertijd ‘nee’ tegen iets anders. Het nemen van een beslissing koste me eerder vaak het nodige denkwerk; ik wikte en woog de voor-en nadelen tegen elkaar af. Hoe meer keuze ik had hoe meer stress me dat soms opleverde. Bang dat de gemaakte keuze helemaal niet aan m’n verwachtingen voldeed, of ik verweet mezelf als ik de verkeerde keuze maakte. Ik lag er zelfs wakker van, omdat ik m’n hoofd maar niet rustig kreeg over wat ik nu moest kiezen.

5 manieren om een keuze te maken

Tegenwoordig vind ik het maken van een keuze een stuk makkelijker. Hoe ik dat doe? Hieronder lees je 5 manieren die ik inzet bij het maken van een keuze.

Er met anderen over praten

Sta ik voor een grote beslissing, dan vertel ik mijn verhaal aan diverse mensen die dichtbij mij staan. Niet om te horen wat zij dan zouden kiezen, maar om zelf mijn verhaal in ieder gesprek weer hardop te horen. In ieder gesprek vertel ik het verhaal namelijk weer anders, hoor ik wel of geen twijfel in m’n stem en merk ik of ik nog enthousiast ben. Met de nieuwe inzichten die ik daar door krijg, maak ik dan m’n eigen keuze.

Normen en waarden

Ik leg m’n opties neer naast m’n normen en waarden. De keuze die het dichtst bij mijn normen en waarden liggen, vormt voor mij de juiste keuze. Dan moet je natuurlijk wel weten wat deze waarden en normen zijn. Want het zou zomaar kunnen dat je de waarden van iemand anders hanteert omdat je daar al een tijdje mee samen leeft of optrekt. Stel je wilt een hond omdat als je bij je vrienden bent blij wordt van zo’n dier om je heen. Maar vrijheid staat als hoogste in je waardenset en op reis gaan wanneer je maar wilt, vind je erg belangrijk. Dan kies je liever niet voor iets dat je in je vrijheid beperkt.

Een keuze maken met het onbewuste

Soms heb ik een specifieke vraag over het maken van een bepaald thema en weet ik niet wat ik moet doen of kan ik de sleutel tot een oplossing maar niet vinden. Om tot een antwoord of keuze te komen, zet ik tijdschriften in. Ik ga in een gemakkelijke houding zitten, sluit mijn ogen en adem een paar keer diep in en uit totdat ik ontspannen zit. Vervolgens neem ik de vraag of keuzemoment in m’n hoofd totdat ik er een duidelijke open vraag van heb geformuleerd. Dus: ‘wat is de sleutel tot een oplossing in deze situatie?’ En niet: ‘moet ik links of rechts kiezen’? Vervolgens laat ik de vraag los, open m’n ogen en pak ik op m’n gevoel het eerste tijdschrift uit de stapel die voor me ligt. De beelden en de teksten die ik uitscheur leg ik na het verzamelen van beelden bij elkaar en vormen samen het antwoord op mijn vraag.

Blij, goed & positief

Sta ik voor een keuze om ja of nee te zeggen tegen bepaald werk? Dan beantwoord ik de volgende vier vragen voor het maken van een keuze.

  1. Past deze keuze bij mijn missie?
  2. Word ik blij en gelukkiger van deze keuze, vooraf en achteraf?
  3. Ben ik er goed in?
  4. Voeg ik met deze keuze iets positiefs toe aan de wereld?

De creatiespiraal

Een hulpmiddel die ik inzet voor grote en langdurige trajecten waarbij ik meer dan eens moet kiezen, is de creatiespiraal. De creatiespiraal is een model dat je kunt gebruiken om van je wensen werkelijkheid te maken. Het omschrijft twaalf stappen die er nodig zijn om je wensen te realiseren. De twaalfde stap sluit aan op de eerste stap, waarmee je weer een nieuwe cyclus begint. Lees ook m’n blog hoe ik van een grote wens werkelijkheid maakte.

Hulp nodig?

Lukt het met deze methoden nog steeds niet om een keuze te maken? Ik begeleid je in het maken van keuzes op een creatieve, intuïtieve, speelse & praktische wijze. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Oh en by the way: je kunt altijd op een keuze terugkomen en fouten maken mag

Vergelijkbare onderwerpen