Oogsten met een glimlach

,

Piepers van eigen grond

Piepers van eigen grond

Van het voorjaar probeerden we rozen te stekken door een aantal afgeknipte rozenstengels in aardappels te steken en deze vervolgens in een bak aarde te plaatsen. Het stekken van de rozen werd op deze manier niks, maar wel spoot binnen een paar weken een aantal aardappelplanten uit de bakken omhoog. Aangezien we deze toen maar in de moestuin hebben geplant, kunnen we er nu, in het vroege najaar, van oogsten.

In de druipende regen zoeken mijn handen wroetend door de rulle aarde naar de verse piepers. ‘Ah, daar zit er weer een’, denk ik hardop als mijn vingertoppen weer zo’n harde bol gewaar worden. Het is bijna zoiets als paaseieren zoeken of schatgraven.

Zwoegen

Ja, ik besef me regelmatig hoeveel werk het is om zelf een moestuintje te onderhouden. Soms is het best even zwoegen, vooral bij het aanleggen ervan. Maar op zulke momenten vergeet ik dat dan ook weer, als ik me bedenk hoeveel leuker dit is dan een zak aardappelen in de winkel kopen.

Veel waard

Op zo’n moment groeit het besef dat zelf groenten verbouwen veel meer waarde aan het voedsel toevoegt. Het is veel minder vanzelfsprekend als je een aardappel in stukken snijdt wanneer je deze zelf hebt geplant, hebt zien groeien en vervolgens hebt geoogst. Je bent er dan toch persoonlijker bij betrokken. Het is opvallend dat ik ook veel zuiniger met de opbrengst omga, ook al valt er genoeg te oogsten. Zal ik nog een pieper rapen of hem voor de volgende keer laten zitten? Zo’n vraag is nu ineens veel belangrijker dan wanneer ik zomaar naar een volgende aardappel uit een plastic zak van de supermarkt grijp. Hoe gemakzuchtig gaan we om met de overvloed van de aarde wanneer je deze alleen maar koopt, zonder bij de totstandkoming ervan betrokken te zijn.

Tweede moestuin

Komend voorjaar leggen we een tweede moestuin aan. Veel werk weer, ja dat wel. Opnieuw grond omwoelen, bemesten en de jonge aanplant aanbrengen. Maar het vooruitzicht op een seizoen lang weer te kunnen schatgraven, tovert nu alweer een glimlach op mijn gezicht.

Vergelijkbare onderwerpen