3 dosha's, 5 elementen, 6 smaken

,

#anders eten met Ayurveda

#anders eten met Ayurveda

In de winter heb ik vaak last van koude handen en voeten en heb ik altijd handschoenen aan, soms zelfs als ik achter de computer zit. Ik val niet snel in slaap, kan niet zo goed tegen lawaai en te veel en lang praten tot laat in de avond. Typische kenmerken van iemand met een Vata constitutie leer ik al snel in les 1 van de Ayurveda opleiding tot voedingscoach. 

Ieder mens uniek

Ik ga eindelijk begrijpen hoe het komt dat ik het vaak zo koud heb. Tijdens de opleiding leer ik dat ieder mens bestaat uit een unieke combinatie van de elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen worden in de Ayurveda samengevoegd tot drie constituties, waaruit iemands geestelijke en fysieke gesteldheid is af te leiden. Deze constituties worden dosha’s genoemd. Ben ik uit balans dan is mijn dosha uit balans, legt onze docent uit. Dit kan in mijn geval bijvoorbeeld door te koud eten en drinken, reizen of een onregelmatig leefpatroon.

In balans met Ayurveda

Om vitaal te blijven, heb ik hier dus rekening mee te houden. Dit doe ik bijvoorbeeld met yoga- en ademhalingsoefeningen in de ochtend, met zoveel mogelijk warme maaltijden verspreid over de dag, verwarmende kruiden en de smaken zoet, zuur en zout. En vooral met rust en regelmaat. En ik heb het natuurlijk niet over zoete taartjes en zo.

Iemand met een overwegende Pitta constitutie vaart wel bij verkoelende smaken in de maaltijd en verkoelende activiteiten. Dat komt omdat iemand met de kenmerken van Pitta het al snel warm heeft. Denk bijvoorbeeld aan muntthee en salades in de zomer en bij een activiteit aan watersport.

Heb je overwegend Kapha eigenschappen en ben je uit balans, dan neig je al snel naar veel en zoet eten. Terwijl bittere en wrange smaken zoals in peulvruchten en bladgroenten je juist meer kalmeren.

Op internet vind je veel informatie over deze verschillende Ayurvedische types en kun je verschillende constitutietestjes doen. Een aanrader is ook het boek van Tessa Gottschal en Marijke de Waal Malefijt.

In mijn element

Eerst is het nog even een gepuzzel om uit te vinden welke constitutie iemand heeft. Ook omdat er weer combinaties bestaan tussen beide en een disbalans niet meteen laat zien welke geboorteconstitutie iemand heeft. Inmiddels heeft mijn speurtocht geleid tot het diploma Ayurvedisch voedingscoach en kan ik ook anderen behulpzaam zijn met voedings- en leefstijladviezen. Geïnspireerd door alles wat ik heb geleerd, heb ik het koken met nieuw elan opgepakt. Werk op dit moment een aantal nieuwe recepten uit en plaatst deze op m’n blog, zoals bijvoorbeeld deze ontbijttip.

Wat past bij jou?

Ook weten welke voeding bij jouw type past? Maak dan een afspraak voor persoonlijke begeleiding.