Slowcooker recept

,

Gluten- en suikervrije bananencake

Gluten- en suikervrije bananencake

Nu ik een slowcooker heb, experimenteer ik er lustig op los met alles wat met brood, cakes en andere baksels te maken heeft. Ik sta iedere keer weer versteld dat het resultaat zo mooi wordt. Stevig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. En met een keramische binnenpan valt het baksel, als deze klaar is, ook mooi uit de pan. Zonder deze van te voren in te vetten. Ik ben nog aan het oefenen met de tijd die ik moet instellen. De slowcooker zet ik in ieder geval op high, vaak ook omdat we net te laat bedenken dat we iets bij de thee willen in de middag. De cake of het brood is dan sneller klaar.

Wat gaat er in deze bananencake?

  • 2 rijpe bananen
  • ½ peer in stukjes (hoeft niet, maar had ik nog over)
  • 50 gram zachte medjoul dadels (zonder pit)
  • 2 eieren
  • half bekertje creme freche
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 tl koekkruiden (= een mengsel van kaneel, piment, gember en kruidnagel)
  • snufje zout
  • handje grof gehakte amandelen
  • handje cacaonibs

En hoe maak je het?

  • Doe de ontpitte dadels en bananen in de keukenmachine en mix tot een glad mengsel
  • Mix de bakpoeder door de amandelmeel
  • Doe de eieren, creme freche, koekkruiden, zout en het amandelmeel bij het bananendadelmengsel tot je een egaal beslag krijgt
  • Meng met een spatel of houten lepel de gehakte amandelen en cacaonibs er door
  • Giet het mengsel in de slowcooker
  • Doe onder het deksel een theedoek zodat deze de condens opvangt
  • Zet de slowcooker 2 uur tot 2,5 uur op high
  • Laat het bananenbrood even afkoelen voor je het uit de binnenpan haalt  (ik heb gemerkt dat de cake nog wat meer ‘indroogt’ als je deze in de cooker laat staan afkoelen, dus experimenteer even met de tijd)

Uiteraard kan het bananencake beslag ook in een met bakpapier bekleed bakblik in de oven. Verwarm de oven voor op 175 graden en zet de cake zo rond de 45 minuten in de oven.

Prik zowel in het geval met de slowcooker als met de oven, vlak voor het einde nog even met een sateprikker in de cake om te zien of het beslag al droog genoeg is.

Een lekker voedzaam tussendoortje!

Vergelijkbare onderwerpen