Een ervaring rijker

De zinderende zomerzon heeft het weiland veranderd in een dor onvruchtbaar stukje land. Wanneer ik over het knisperende gras loop, stuiven kleine stofwolkjes langs m’n voeten omhoog. Hoe laat ik de paarden hiervan grazen? Bijvoeren lijkt nu de enige optie. Krijgen we meer zulke zomers de komende jaren, dan moet ik hier wel een oplossing voor vinden. 

Fouten maken mag, repeteer ik een paar keer in m’n hoofd. Want vaak worden dan onvolkomenheden zichtbaar die anders misschien voor me verborgen blijven. Deze twee zinnen maken m’n al dagen malende hoofd weer rustig. Zo maakte ik namelijk ‘de fout’ om half april nog één keer het weiland te laten maaien voordat in augustus de paardjes komen. Het gras stond namelijk hoog zat. Niet wetende dat het vanaf half april t/m half augustus op de Veluwe niet meer zou regenen en de eens groene weide een gele onvruchtbare prairie zou worden.

‘Dat wilde je toch, over de prairie rijden als een indiaan’. ‘Nu heb je er een voor de deur’, zegt mijn wederhelft. Gelukkig kunnen we er ondanks mijn gepieker om lachen.

Bodemverbetering

Ik neem contact op met Bio-Ron, weideverbeteraar in Nederland. Hij had geen last van geel gras, liet hij me trots weten al lopend over onze veel te schrale onvruchtbare grond. Dat wil ik ook. De enige oplossing voor bodemverbetering is compost, en flink wat, want deze bodem heeft een inhaalslag nodig. Verder lavagruis voor de nodige voeding en voor de zandgrond kleimineralen om het vocht beter vast te houden. Daarna doorzaaien met weidekruiden en een speciaal grasmengsel voor paarden zonder Engels raaigras.

Investeren

Dat is nogal een investering. Niet alleen in geld, maar ook in tijd en moeite. Hoe krijg ik al dat materiaal erop? Na enige beraad besluiten we het zelf met de hand te doen in combinatie met machinale hulp van een geleende tractor. Gezwoegd hebben we, maar alles voor een duurzame bodem en het welzijn van de paarden. En nu veel geduld, eindeloos veel geduld hebben. Want bodemverbetering op deze manier is wat anders dan je land met kunstmest bewerken. Ook al zou dat sneller resultaat geven, ik kies toch liever voor een duurzamere oplossing. Want dat zorgt ervoor dat er weer meer leven in de bodem komt. Biomassa onder de grond draagt immers bij aan meer diversiteit in de begroeiing erboven. En door het versterkte leven onder de grond krijgt de begroeiing voldoende veerkracht. Of dat zo is, zal blijken bij een volgende long hot summer.

Natuurlijke kringloop

Over drie jaar hebben we misschien ook zo’n mooi kruidig lang-stengelig weitje als Bio-Ron. Maar het wachten daarop heb ik er dubbel en dwars voor over. Bovendien heb ik nieuwe inzichten verworven in een natuurlijke kringloop, dus dergelijke fouten maken, leveren nu al veel op. Zo leer ik elke dag meer over samenwerken met de natuur.

Ook interessant