Boekentip

,

Ikigai: het hebben van een doel in je leven

Alweer een jaar geleden zag ik dit boek in een boekhandel in Groningen liggen. M’n oog viel op de mooie kaft en het woord Ikigai. Het wekte m’n nieuwsgierigheid, pakte het op en las er een paar bladzijden in.

Omdat ik me had voorgenomen niet weer een boek te kopen omdat ik onlangs was overgestapt op luisterboeken om ruimte te besparen, legde ik het weer terug. Maar tussen toen en een paar weken terug bleef Ikigai maar op m’n pad komen. Door anderen die het lazen en er een review van deden op Instagram, reviews in tijdschriften en toen ook nog eens in het studiemateriaal van de Do-In yoga opleiding die ik volgde. Een linkje naar een onlangs verschenen artikel in het NRC over blue-zones trok me over de streep om het toch te kopen. Toen kon ik ineens niet meer op wachten om het te lezen.

Waar gaat het boek over?

Er zijn een paar gebieden in de wereld waar de mensen gemiddeld ouder worden dan op de rest van de aardbol. De auteur van het boek Dan Buettner onderzocht die gebieden en noemde ze de zogenaamde ‘Blue zones’. Japan en met name het eiland Okinawa behoort ook tot zo’n gebied. Hij interviewt de eilandbewoners om erachter te komen hoe het komt dat zij zo oud worden en beschrijft hun tien ‘voorschriften’ voor een lang en gelukkig leven.

Het hebben van een doel

Een factor die een belangrijke rol bij de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Okinawa bleek te spelen, is het ‘hebben van een doel’ in hun leven: ‘ikigai’. Naast voedingsgewoonten en leefomgeving speelt het concept van Ikigai namelijk een grote rol in gezond oud worden.

Mijn Ikigai

Een groot deel van het leven zoals de geïnterviewden in het boek leven, is al aan mij besteed, maar toch zet het boek me er nog meer toe aan de negen voorschriften als dagelijks doel te stellen.

De  ‘voorschriften’ heb ik met negen beelden uit mijn dagelijkse leven weergegeven. Om ook jou te inspireren. Want dat is tenslotte mijn Ikigai: anderen inspireren om in hun element te komen.

Wat is jouw Ikigai?

Ook in jou zit vast een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven. Kom jouw Ikigai ontdekken.

Ikigai koop je online bij bol.com

Ook interessant