Bosbaden

,

Het kalmerende effect van de natuur

Mijn pony Charlie staat plots stil, spits zijn oren en blikt als bevroren voor zich uit. Meestal is hij de eerste die het ziet aankomen, maar deze keer zagen we het tegelijkertijd. Een groep edelherten steekt het bospad over en verdwijnt met een paar sierlijke sprongen snel weer dieper het bos in. De kans dat we dit tafereel zien, is relatief groot. Zwijnen, reeën en herten scharrelen door het bos, zelfs soms relatief dichtbij de weg. Ik doe geen moeite om ze te fotograferen, want het moment is vaak voorbij voordat je het weet. Veel mooier is het om deze ontmoeting met het wild op de Veluwe gewoon even in je op te nemen. Een moment verstillen, alleen maar aanschouwen, zonder na te denken, zonder het te willen vasthouden.

Als het tafereel voorbij is, vervolgen we onze weg. Zo’n ontmoeting maakt je dan toch extra alert. Zou er nog meer wild verschijnen? Zo ben je even helemaal in het hier en nu, gecentreerd en geconcentreerd. Het bos leent zich hier sowieso prima voor. Met een paar stappen voorbij het klaphekje aan het begin, kom je via een bospad al snel in een andere wereld. De magisch gevormde bomen zorgen elk seizoen voor een betoverend schouwspel.

Kalmerend

De goudgele bladeren in de herfst, het fris ontspruitende groen in de lente, de volle dichtheid van het zomerbos. Alles draagt bij aan een kalmerend effect dat ik tijdens een boswandeling ervaar. Zelfs in de grauwe winterdagen voel je hier de betovering. En helemaal mooi is het natuurlijk wanneer een deken van sneeuw de bomen en de grond bedekt, of wanneer prachtige zonneharpen op een heldere dag tussen de boomtoppen naar beneden stralen.

Nieuwe trend

Ik vind het fijn om regelmatig, liefst dagelijks, in de natuur te zijn. Voor mij is het bos ook zo’n bijzondere plek om gemakkelijk tot mezelf te komen. Al jaren. Ik vond het dan ook grappig te lezen, dat er nu zoiets bestaat als bosbaden, een trendy manier om te ‘slobaliseren’. Deze trend is in Nederland in 2018 ingezet en zal naar verwachting nog wel even voortbestaan als een nieuwe ‘norm’. Ik las dat de oorsprong hiervan is gelegen in het Japanse shinrin-yoku en in dit mysterieuze land van herkomst al decennia lang wordt toegepast om bij te komen van de drukte van alledag.

Therapeutisch wandelen

Uit onderzoek zou blijken dat een boswandeling goed is voor je gezondheid. Het bevordert een gevoel van welzijn en verbetert je immuunsysteem, doordat het verlagend werkt voor je hartslag, bloeddruk en de productie van stresshormonen.

Maar in het bos wandelen, dat doen veel mensen toch ook al jaren? Hoezo een trend dan? Misschien dat de toegenomen druk van het hedendaagse leven, en de daaruit voortvloeiende onbalans, hier aan bijdraagt. Trend of niet, een ontspannen boswandeling kan ik aan iedereen van harte aanbevelen.

♥ Heb je te weinig tijd om naar buiten te gaan maar wil je toch graag de natuur om je heen? Mijn beeldenbank biedt volop keuze aan natuurbeelden die een kalmerende werking hebben. Voor op de werkplek, maar ook in andere ruimten van huis of kantoor. Vraag naar de mogelijkheden voor wanddecoratie. 

Ook interessant