Het ego voorbij

,

De essentie van yoga

De essentie van yoga

Met steelse blikken kijk ik toe hoe jonge, slanke dames zich moeiteloos in een aantal gymnastische yoga houdingen manoeuvreren boven op de rand van een ruïne. We kijken uit op Es Vedra, een kleine rotsachtige berg in de zee voor de kust van Ibiza. Niet zomaar een plek wordt er van gezegd, want het schijnt de op twee na meest magnetische plek ter wereld te zijn. Ondertussen horen we de fotografe een serie foto’s maken. Voor een website van een yogaschool gevestigd op dit betoverende eiland. We schieten mee met onze compact camera’s, want met de volle maan boven hun hoofd moeten deze beeldschone dames gewoonweg worden vereeuwigd.

Geïnspireerd

Thuis aangekomen ben ik geïnspireerder dan ooit om de eenvoudige yoga-oefeningen die ik thuis al deed, uit te breiden. Ik schrijf me in voor een zomerweek yoga bij het Maharishi AyurVeda Gezondheidscentrum in Lelystad. Ik kan niet wachten om ook zo elastisch te worden. Misschien kan ik dan volgend jaar ook op de rand van diezelfde ruïne staan voor een aantal jaloersmakende foto’s.

De essentie van yoga

Maar mijn te korte hamstrings laten de oefeningen niet zo vanzelf gaan. En m’n stijve onderrug doet ook niet erg mee. Om over m’n ego maar niet te spreken. Als er dan ook nog eens wordt verteld dat die poses waar ik van droom niet het doel van yoga zijn, wordt mijn motivatie ineens een stuk minder. Toch houd ik vol en nu twee jaar later is m’n onderrug soepeler, heb ik meer rust in m’n hoofd en ervaar ik meer connectie tussen lichaam en geest. Die foto’s komen nog weleens of niet. Zoals het komt, net als de essentie van yoga.

Lees hoe dit yoga avontuur verder is verlopen.

Ook interessant