Met rijke oogst

‘Kijk, moet je de pompoenen zien groeien. En zie je die knots van een courgette, daar zou Fred Flintstone jaloers op zijn. Ik sta in m’n eerste echte moestuin. De jaren daarvoor waren mijn moestuinbakken vergeleken bij deze oppervlakte spielerei. Maar heb er wel ervaring mee opgedaan. De tuin staat vol met een diversiteit aan groenten. Van alles wat. Ook om te zien hoe alles groeit. En daar weer van te leren voor het volgende jaar.

Moestuinieren is iets wat ik als kind al meekreeg. M’n mams had haar eerste tuin toen ik zes jaar oud was. Inmiddels heeft haar tuin al heel wat transformaties ondergaan en heb ik het vak van haar geleerd. De groene vingers komen met de jaren want in het begin mislukt er nog weleens wat. En natuurlijk speelt het weer een hele grote rol.

Grondig voorbereiden

De aanleg van onze huidige moestuin was pas laat dit jaar omdat het asbest nog van het dak af moest en ik er zeker van wilde zijn dat er geen fijnstof in mijn plantjes zou komen. De grootste klus is het prepareren van de grond. Maar dat grondbewerking letterlijk zijn vruchten afwerpt, zien we aan de weelderige groei al een maand later. De afgelopen warme maanden hebben natuurlijk ook hun steentje bijgedragen. Die hebben een enorme groeispurt gegeven.

Rijke oogst

De eerste pompoen is al geoogst! En dat midden in augustus. Maar wat te doen met zoveel pompoen? Het leidt in ieder geval tot het uitproberen van verschillende recepten: pompoenbroodjes, pompoenjam, pompoenpuree, pompoenpannenkoekjes en uiteraard de verwarmende pompoensoep.

Een tweede moestuin?

Niet alleen de oogst maar ook de plant neemt ons en de tuin letterlijk in beslag. Dat moet volgend jaar anders. Een tweede moestuin erbij?

Vergelijkbare onderwerpen