Moestuinieren met een plan

‘Kijk, moet je de pompoenen zien groeien. En zie je die knots van een courgette, daar zou Fred Flintstone jaloers op zijn. Ik sta in m’n eerste echte moestuin. De jaren daarvoor waren mijn moestuin bakken vergeleken bij deze oppervlakte spielerei. Maar heb er wel ervaring mee opgedaan. De tuin staat vol met een diversiteit aan groenten. Van alles wat. Ook om te zien hoe alles groeit. En daar weer van te leren voor het volgende jaar.

Moestuinieren is iets wat ik als kind al meekreeg. M’n mams had haar eerste tuin toen ik zes jaar oud was. Inmiddels heeft haar tuin al heel wat transformaties ondergaan en heb ik het vak van haar geleerd. De groene vingers komen met de jaren want in het begin mislukt er nog weleens wat. En natuurlijk speelt het weer een hele grote rol.

Grondig voorbereid

De aanleg van onze huidige moestuin was pas laat dit jaar omdat het asbest nog van het dak af moest en ik er zeker van wilde zijn dat er geen fijnstof in mijn plantjes zou komen. De grootste klus is het prepareren van de grond. Maar dat grondbewerking letterlijk zijn vruchten afwerpt, zien we aan de weelderige groei al een maand later. De afgelopen warme maanden droegen natuurlijk ook hun steentje bij. Die hebben een enorme groeispurt gegeven.

Rijke oogst

Niet alleen de oogst maar ook de plant neemt ons en de tuin letterlijk in beslag. Inmiddels zijn de pompoenzaadjes uitgegroeid tot struiken. En staan er op de composthoop ook nog een aantal planten. Met negen pompoenen klaar om te oogsten, heb je geen andere keuze dan in de keuken te staan. Maar wat te doen met zoveel pompoen? Er zijn zoveel recepten uit te proberen. Dit zijn de eerste: pompoenbroodjes, pompoenpannenkoekjes, pompoenpilav en uiteraard pompoensoep.

Dat moet volgend jaar anders. Wil ik een tweede moestuin erbij, dan is een plan wel een vereiste.

Ook interessant