Homestead management

,

Een eigen boomgaard(je)

Een stevige oostenwind snijdt door onze kleren heen. Onze adem vormt wolkjes in de lucht. We staan op boomkwekerij Smienk in Nunspeet en zijn net hartelijk verwelkomd. Gelukkig hebben we ons warm aangekleed want wanneer eigenaar Rein eenmaal begin te vertellen, is deze enthousiaste man niet meer te stoppen. Al snel worden we meegenomen in de wondere wereld van een bomenkwekerij. Want bij Rein koop je niet alleen fruitbomen voor je boomgaard maar krijg je ook meteen natuuronderwijs cadeau.

Ruimte voor een boomgaard

Op onze nieuw woonplek is er ruimte gekomen voor een boomgaard. En laat ik daar nu al een tijdje van dromen. De laatste weken struin ik het internet af voor informatie en zoek ik een biologische kweker of in ieder geval iemand die een natuurlijke manier van groeien voorstaat. Ook wil ik de bomen met eigen ogen bekijken voordat ik tot aankoop overga. Als ik het al bijna wil opgeven in het digitale oerwoud, kom ik ‘bij toeval’ op de website van Rein terecht en maak ik meteen een afspraak.

Uitkiezen

Na 1,5 uur heen en weer geloop tussen de lange rijen fruitbomen kiezen we voor een Rijcka appelboom, die heel geschikt is voor biologische teelt, de Opal pruim, voor een kleine donkerblauwe tot paarsrode vrucht en de in Nederland meest bekende Rode Tros abrikoos. De abrikoos is een al wat ouder boompje uit 2012 en ziet er nu al prachtig uit. Die krijgt dan ook een ereplekje in de boomgaard.

Een veld vol bloesem

Ik zie het al helemaal voor me, een veld vol bloeiende bloesems in het voorjaar. En in het najaar manden vol met fruit oogsten. Ik verlang nu al naar het voorjaar, ook al is deze vandaag nog ver te zoeken op deze winterse dag.

Ook interessant