Onderweg naar vanzelfheid

,

♥ 3 tips voor moeiteloos handelen

♥ 3 tips voor moeiteloos handelen

De dag verloopt voorspoedig en alles lukt. Je hebt het gevoel dat wat je doet als vanzelf stroomt. Je gaat volledig op in wat je doet, geniet en presteert optimaal en doet de dingen waar je echt blij van wordt. Waar je van nature al goed in bent. Het kost je geen enkele moeite. Flow!

Met moeite of moeiteloos

Je herkent het waarschijnlijk wel. Het ene moment lijkt alles vanzelf te gaan, het andere moment kost iets heel veel tijd en energie. Je komt niet lekker in je werk en je werkdag lijkt eindeloos te duren. Je doet veel moeite om iets voor elkaar te krijgen. En aan het eind van die lange werkdag ben je doodop en kom je tot de ontdekking dat je bij lange na niet af hebt wat je af wilde hebben. ‘s Avonds geeft het je behoorlijk wat kopzorgen en stress en in slaap vallen lukt dan ook al niet zo best meer.

3 tips om meer in flow te komen

Hoe kun je vaker in flow zijn? Vol energie en met plezier de dag beleven? Voldoening hebben van wat je doet met volledige aandacht en zonder besef van tijd? Hieronder geef ik 3 tips die mij helpen om in flow te zijn en die jou wellicht ook helpen.

  1. Wat gaat jou van nature gemakkelijk af?

Ik ervaar het meest flow als ik de dingen doe die mij van nature af gaan, waar mijn persoonlijke kracht en interesses liggen. Om te weten wat je van je nature af gaat, hoef je vaak alleen maar terug naar je kindertijd. Wat vond je als kind leuk om te doen, wat was je favoriete speelgoed en waar kon je urenlang mee bezig zijn zodat je de tijd vergat? Of vraag je ouders eens waar je helemaal in op ging toen je nog kind was.

  1. Deel je doel op in kleine stappen

Om in flow te komen, vind ik het handig om mezelf een doel te stellen. Of een ideaal voor ogen te nemen waar ik blij van wordt. Ik deel de weg ernaar toe op in kleine stappen, en merk dat ik dan sneller m’n doelen bereik. Elke stap deel ik bijvoorbeeld op in drie taken per dag die ik één voor één afwerk en naar tevredenheid afrond. Op deze manier ervaar ik de weg naar m’n ideaal steeds meer als vanzelf en bereik ik ongemerkt op korte termijn al m’n doelen.

  1. Vind jouw piektijd

Zelf presteer ik het beste in de ochtend en het begin van de middag. Daar maak ik dan ook gebruik van als ik m’n werkzaamheden plan. Wanneer ben jij op je best? Werk je het lekkerste in de ochtend, middag of avond? Benut die piektijd in het bereiken van je doelen, je wensen, je idealen om in flow te zijn.

Flow komt vanzelf

Soms ben je ineens in flow en ben je niet bewust waardoor dat komt. Je denkt even niet na over die stip aan de horizon. Je geniet van het moment, zonder na te denken hoe het komt. Flow is er zonder gedachten, in het moment. Intens, maar moeiteloos.