Met foodfotografie

In slechts enkele honderdsten van seconden wordt het gerecht op de sensor van mijn camera vastgelegd. Een druk op de knop en klaar. Toch? Nou, nee. Want lucky shots komen helaas maar weinig voor. Zoals een schilderij niet alleen tot stand komt met de gekozen kleuren en de toets van het penseel, zo zijn bij het maken van een foodfoto met een verhaal ook twee ingrediënten onmisbaar: voorbereiding en inspiratie.

Samenspel

Juist bij het maken van een foodfoto komt toch altijd wel een flinke voorbereiding kijken. Het gaat om de hele opbouw van de juiste setting om tot een goed beeld te komen. Onze koks bereiden de gerechten met opperste aandacht en concentratie. Onze stylisten presenteren het product vervolgens zodanig, dat de kenmerken ervan het beste tot hun recht komen. En ik stem daar de juiste lichtinval en de meest optimale compositie op af voordat ik op de sluiter druk. Het is een samenspel van ons team dat al doende leidt tot een eindresultaat waar we tevreden mee zijn. We verstaan elkaars vak en hebben allemaal een dag in de schoenen van de ander gestaan om te weten wat er bij onze rol komt kijken.

Voorbereidende gesprekken

Maar dan komt het: is het fotoresultaat nu ook naar volle tevredenheid van de klant? Om dit geen verrassing te laten zijn, hebben voorbereidende gesprekken plaatsgevonden met de klant. Een goede foto vertelt immers een verhaal op zich en we willen graag dat dit overeenkomt met wat de klant voor ogen heeft. We vinden het belangrijk vooraf een helder beeld te hebben van de intenties van de klant, zodat we dit in één keer goed kunnen verbeelden. Een foodfoto shoot doe je, met alle (voor)bereidingen in de keuken, immers niet graag over.

Moodbook

Steeds vaker merken we dan ook dat we in onze voorbereiding nog een stapje verder willen om een optimale aansluiting te vinden op de wensen en verwachtingen van de klant. Om efficiënt uiting te geven aan wat de klant in gedachten heeft, maak ik vooraf graag een moodboek. Zo blijft het niet bij verbale communicatie alleen, maar maken we samen met de klant de bedoeling zichtbaar in een beeldende sfeerimpressie. Zo’n sfeerimpressie vormt een leidraad voor ons team om het product zo optimaal mogelijk neer te zetten. De kans dat het eindresultaat daarmee voldoet aan de verwachtingen neemt daarmee aanzienlijk toe.

Beelden zeggen meer dan woorden

Het maken van een moodboek is voor ons niet alleen een mooie manier om tot een sfeerimpressie te komen, we putten er ook inspiratie uit. We krijgen namelijk een inkijkje in de achterliggende intenties van de klant, zodat we het product goed leren kennen en kunnen begrijpen wat het achterliggende verhaal hiervan is. Het helpt de klant bovendien vaak zelf ook om tot nieuwe inzichten te komen in de beleving rondom zijn product of de productlijn. Een gewenst ideaal laat zich niet eenvoudig in woorden vatten. Beelden zijn nu eenmaal meer toereikend.

♥ Jouw foodconcept verbeeldt in een moodboek en recepten gefotografeert voor in een boek, op een website of in de social media? Bekijk de fotocaroussel bij dit blog voor verschillende foodfoto’s. Overtuigd? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden voor het inplannen van een fotoshoot.

Waarom zou ik voorbereid beginnen? In dit blog beschrijf ik welke voordelen goed voorbereiden biedt.

Ook interessant