Met fotografie

Om je ondernemersverhaal te verbeelden, zijn er verschillende soorten foto’s die je kunt inzetten. Portretfoto’s waar je zelf op staat, in combinatie met de dienstverlening en producten die je biedt: foto’s die laten zien wie je als persoon bent en wat je doet. Maar ook kun je met foto’s een actueel thema of jouw visie uitbeelden. En met reportagefoto’s laat je zien hoe de klant jouw dienstverlening ervaart. Een combinatie van deze drie soorten tijdens een fotoshoot maakt jouw verhaal compleet.

Hieronder licht ik deze drie soorten foto’s verder toe. Foto’s die jouw verhaal visueel te vertellen. Tijdens de voorbereiding van een fotoshoot bepalen we samen welke soort foto’s je waarvoor inzet en wat er voor nodig is om de foto’s te maken.

Visie in beeld met themafoto’s

Met een themafoto belicht je één specifiek aspect van een groter geheel, bijvoorbeeld één van de merkwaarden van jouw onderneming. Ook kun je met een themafoto jouw visie uitdrukken. Dit soort foto’s zijn geschikt om:

 • een tekst aantrekkelijk te maken en te versterken, waarbij de themafoto een samenvatting geeft van (een belangrijk deel uit) de tekst
 • een associatie te maken met een achterliggend onderwerp, bijvoorbeeld een foto van een oude pick-up truck om het ranchgevoel en landleven te benadrukken.

Kenmerken van een themafoto

De themafoto’s uit jouw fotoshoot:

 • hebben een heldere focus en geven een neutraal beeld van een situatie (bijvoorbeeld een beeld van de groene omgeving die kalmte en rust benadrukt) of voorwerp (bijvoorbeeld wollen wanten die een kom stampot vasthouden laten zien dat het de tijd is voor winterkost).
 • kun je vaak bij meerdere onderwerpen  gebruiken. Een foto van zorgappartementen in een straat met veel groen gebruik je bijvoorbeeld bij artikelen over wonen in het groen, zelfstandig wonen, wonen in een wijk, veilig wonen, etc.
 • laten een onderwerp letterlijk zien of juist metaforisch. Bijvoorbeeld het onderwerp ‘afscheid’. Een letterlijke themafoto laat in dit geval mensen zien die afscheid nemen. Een metaforische foto laat bijvoorbeeld een gordijn zien waar de zon door heen straalt.

Let op: een themafoto wordt nog wel eens vertaalt naar een decoratieve foto. Maar puur decoratieve foto’s trekken minder aandacht. Een berg met een besneeuwde top bijvoorbeeld is mooi, maar als deze niks vertelt over het onderwerp, draagt deze foto’s niet veel bij aan de communicatiewaarde van je website of folder.

Klantbeleving in beeld met reportagefoto’s

Met reportagefoto’s laat je zien hoe de klant jouw dienstverlening beleeft. En is geschikt om:

 • iemand online ‘mee te laten kijken’ naar jouw dienstverlening
 • een beeldverhaal te vertellen. Meerdere reportagefoto’s geven een samenvatting van de gebeurtenis of dag en geven een sfeerverslag van een bijeenkomst of evenement
 • te gebruiken als feedback tool of herinnering, bijvoorbeeld van een moment tijdens een coaching met paarden om achteraf nog een keer te beleven en kracht bij te zetten

Reportagefoto’s uit jouw fotoshoot:

 • zijn in principe niet geposeerd, behalve bij handen schudden, het doorknippen van een lint of een ander specifiek fotomoment
 • zijn een serie van vastgelegde, vaak spontane, momenten waarbij de beleving tijdens een dag wordt vastgelegd
 • roept een sfeer of emotie op, die kenmerkend is voor de gebeurtenis

Jouw onderneming in beeld met portretfoto’s

Met portretfoto’s laat je je zelf zien, maar ook welke dienstverlening en producten je aanbiedt. Dit kan met een portretfoto die jou toont als persoon: de man of vrouw achter de dienstverlening. Maar veelzeggender is een portret van jou in de context van jouw dienstverlening of werkplek.

Portretfoto’s uit jouw fotoshoot:

 • spreken en drukken uit wie jij bent
 • gaan verder dan je uiterlijke kenmerken
 • vertellen jouw verhaal
 • laten context zien: jouw werkplek, dienstverlening, product

♣ In de bijgaande fotocaroussel laat ik van elke soort foto twee voorbeelden zien in de volgorde thema-, reportage-, portret- en productfoto en ook hoe een foto door de klant is toegepast.

♥ Wil je ook een fotoshoot om jouw verhaal te vertellen? Kies dan uit de volgende mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

Ook interessant