Pastinaaksoep in 8 foto's

,

Recept verbeeld

In de tijd als foodblogger en fotograaf voor een marketingbureau in foodconcepten, bestond mijn werk uit recepten uitproberen en verbeelden. Voor klanten die een mooi en eerlijk product op de markt wilden zetten. Maar ook kwam ik over de vloer bij de boer om te verhalen hoe je een goede bodem creëert, hoe een gewas wordt gezaaid en groeit.

Met deze geweldige ervaring op zak, vertel ik ook graag over m’n eigen recepten, moestuin en bodembeheer. Daarin ben ik nog op zoek naar een manier hoe je een recept nu zo aantrekkelijk mogelijk aanbiedt. Je als lezer het liefst meteen aan de slag gaat, zonder ontmoedigd te raken door een lange lijst met ingrediënten en denkt: ‘dat is me te ingewikkeld’…

Hoe je de ingrediënten in deze beeldcollage tot een heerlijke verwarmende soep maakt, lees je hieronder.

Pastinaaksoep

Voor het gemak kocht ik onlangs een verspakket pastinaaksoep bij de supermarkt. Ik viel ervoor omdat er zoveel verschillende groenten in zaten. Een week ervoor had ik namelijk zelf pastinaaksoep gemaakt met alleen pastinaak, gember en appel. Maar was lang niet zo lekker als deze soep met zoveel variatie aan groenten. Uiteraard voeg ik eigen kruiden toe om deze goudgele pastinaaksoep van zes smaken te voorzien.

Spelen met zes smaken

Volgens de Ayurvedische levenskunst bevat een gezonde maaltijd namelijk 6 smaken; zoet, zout, zuur, bitter, wrang en scherp. Door de hoeveelheid van elke smaak aan te passen aan mijn persoonlijke type Vata, blijf ik in balans en krijg ik energie na elke maaltijd. Dan voel ik me fit en heb ik geen behoefte aan extraatjes. Klinkt goed, of niet?

Als je weet welke dosha bij jou dominant is, stem je heel eenvoudig elke maaltijd af op jouw behoefte. Ben je een Pitta? Gebruik dan niet te scherpe smaken. Terwijl het pepertje Kapha juist weer in balans houdt. Je kunt dus ‘spelen’ met smaken. Ik vind het echt de moeite waard om uit te vinden waar ik me het beste bij voel.

Onderstaand recept is geschikt voor Vata, Pitta en Kapha.

Wat gaat er in? (voor 4 personen)

 • 1 eetlepel ghee of olijfolie extra vierge
 • 500 g pastinaak (ong 4 kleine), geschild, in blokjes
 • 1 (zure) appel geschild, in stukjes
 • 1 gele biet, geschild, in stukjes (mocht je geen gele biet kunnen vinden, gebruik dan een zoete aardappel)
 • 1 kleine prei, in ringetjes
 • 1 grote rode of zoete ui, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden (mag je ook weglaten)
 • 2 groentebouillonblokjes (gistvrij)
 • 800 ml gekookt water

Kruiden

 • 4-5 cm verse gember, geschild en fijngesneden of 1 tl poeder
 • 2 cm verse kurkuma, geschild en fijngesneden of 1/2 tl poeder
 • ¼ theelepel kardemompoeder
 • ½ theelepel komijnpoeder
 • ½ theelepel milde kerriepoeder

voor eroverheen

 • gehakselde verse peterselie

Hoe maak je deze goudgele pastinaaksoep klaar? 

 1. Verhit de ghee of olie in een pan op middellaag vuur en fruit de rode ui ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is
 2. Voeg de knoflook en alle specerijen toe en roer een paar minuten door
 3. Doe de in de blokjes gesneden pastinaak, gele biet/zoete aardappel, prei en appel erbij en roer goed door de specerijen heen
 4. Voeg de bouillonblokjes en het water toe en laat het geheel sudderen tot de pastinaak goed zacht is (even prikken)
 5. Laat afkoelen en pureer de soep in een blender of met een staafmixer, tot deze glad is
 6. Als je vindt dat de soep te dik is, giet er dan wat kokend water bij totdat je vindt dat het de gewenste dikte heeft
 7. Serveer de soep in kommen en maak af met wat gehakselde peterselie

Met de slowcooker

Mocht je een slowcooker hebben, volg dan stap 1 t/m 3 van hierboven. Vervolgens voeg je deze gefruite ingrediënten samen met de bouillon in de binnenpan van de slowcooker en zet deze 3 uur op high. Vervolg dan met stap 4 t/m 7. Sommige slowcookers hebben een binnenpan die ook op het fornuis kan.

Tip: het lekkerst smaakt de soep als je de kruiden lekker in de groenten laat trekken. Dus in de ochtend maakt en ’s avond eet. Met de slowcooker krijg je dit effect meteen, omdat de groenten met de kruiden wat langer in de pan liggen.

Nog meer lekkere recepten als deze bekijk je hier.

Ook interessant