Recept pastinaaksoep

,

Energiegevend soepje

Energiegevend soepje

Voor het gemak kocht ik onlangs een verspakket pastinaaksoep bij de supermarkt. Ik viel ervoor omdat er zoveel verschillende groenten in zaten. Een week ervoor had ik namelijk zelf pastinaaksoep gemaakt met alleen pastinaak, gember en appel. Maar was lang niet zo lekker als deze soep met zoveel variatie aan groenten. Uiteraard voeg ik eigen kruiden aan toe om dit goudgele soepje van zes smaken te voorzien. 

Spelen met zes smaken

Volgens de Ayurvedische levenskunst bevat een gezonde maaltijd namelijk 6 smaken; zoet, zout, zuur, bitter, wrang en scherp. Door de hoeveelheid van elke smaak aan te passen aan mijn persoonlijke type Vata, blijf ik in balans en krijg ik energie na elke maaltijd. Dan voel ik me fit en heb ik geen behoefte aan extraatjes. Klinkt goed, of niet?

Als je weet welke dosha bij jou dominant is, stem je dus heel eenvoudig elke maaltijd af op jouw behoefte. Ben je een Pitta? Gebruik dan niet te scherpe smaken. Terwijl het pepertje Kapha juist weer in balans houdt. Je kunt dus ‘spelen’ met smaken. Ik vind het echt de moeite waard om uit te vinden waar ik me het beste bij voel.

Onderstaand recept is geschikt voor Vata, Pitta en Kapha.

Wat gaat er in? (voor 4 personen)

  • 1 eetlepel ghee of olijfolie extra vierge
  • 500 g pastinaak (ong 4 kleine), geschild, in blokjes
  • 1 (zure) appel geschild, in stukjes
  • 1 gele biet, geschild, in stukjes
  • 1 kleine prei, in ringetjes
  • 1 grote rode of zoete ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden (mag je ook weglaten)
  • 4-5 cm verse gember, geschild en fijngesneden
  • 2 cm verse kurkuma, geschild en fijngesneden
  • ¼ theelepel kardemompoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel milde kerriepoeder
  • 2 groentebouillonblokjes (gistvrij)
  • 800 ml gekookt water

voor eroverheen

  • gehakselde verse peterselie

Hoe maak je het klaar? 

  1. Verhit de ghee of olie in een pan op middellaag vuur en fruit de rode ui ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is
  2. Voeg de knoflook en alle specerijen toe en roer een paar minuten door
  3. Doe de pastinaak, gele biet, prei en appel erbij en roer de blokjes goed door de specerijen heen
  4. Voeg de bouillonblokjes en het water toe en laat het geheel sudderen tot de pastinaak goed zacht is (even prikken)
  5. Laat afkoelen en pureer de soep in een blender of met een staafmixer, tot deze glad is
  6. Als je vindt dat de soep te dik is, giet er dan wat kokend water bij totdat je vindt dat het de gewenste dikte heeft
  7. Serveer de soep in kommen en maak af met wat gehakselde peterselie

Met de slowcooker

Mocht je een slowcooker hebben, volg dan stap 1 t/m 3 van hierboven. Vervolgens voeg je deze gefruite ingrediënten in de binnenpan van de slowcooker en zet deze 3 uur op high. Vervolg dan met stap 4 t/m 7.

Tip: het lekkerst smaakt de soep als je de groenten even lekker in de kruiden laat trekken. Dus in de ochtend maakt en ’s avond eet. Met de slowcooker krijg je dit effect meteen, omdat de groenten met de kruiden wat langer in de pan liggen.

Wil je een keer zien hoe je zo’n soep en/andere gerechten maakt? Ik geef praktische leefstijlbegeleiding aan huis en begeleid je in het bereiden van gezonde maaltijden voor 1 tot meerdere personen. 

Vergelijkbare onderwerpen