Doelen bereiken in slechts 1 minuut

,

♥ In kleine stappen naar grote idealen

♥ In kleine stappen naar grote idealen

Onlangs las ik een artikel over Kaizen, een Japanse methode die staat voor continue verbetering. De Kaizen methode wordt gebruikt in bedrijfsprocessen om met kleine stappen grote doelen te bereiken. Kleine stappen omzeilen namelijk de weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag. Dus die stappen op weg naar verbetering zijn nog eens ontspannen ook. Klinkt logisch, maar zou het echt werken?

Een groot ideaal

Ik neem de proef op de som, want ik dacht bij het lezen van het artikel meteen aan het trainen van de paarden. Mijn uiteindelijke droom is een ontspannen, met de nadruk op ontspannen, dagtocht met m’n beide paarden over de heide. Iedere dag neem ik me voor ze daarvoor te trainen, maar stel ik het uit naar de volgende dag. M’n hoofd vindt twee paarden trainen te veel tijd van m’n dag in beslag nemen en denkt het telkens, ‘ach dat komt nog wel een keer’. Maar iedere keer als ik nu een ritje maak, word ik ontmoedigd door het geduw en getrek, word ik steeds banger dat ik ze niet in toom houd met het uiteindelijke resultaat dat ik nog maar sporadisch met beiden uit rijden ga.

In kleine stappen naar grote idealen

Volgens de Kaizen methode begin je met kleine stappen om grote idealen te bereiken. En deze stappen moeten heel eenvoudig zijn, lees ik verder:

  • Stel eenvoudige vragen
  • Denk eenvoudige gedachten
  • Voer simpele acties uit
  • Los kleine problemen op
  • Geef jezelf kleine beloningen
  • Herken kleine momenten

Ik bedenk een aantal simpele acties: halster om en af met medewerking van de paarden zelf, ze laten wachten bij de openstaande deur totdat ik zeg dat ze mogen lopen, aan het halster met beide tegelijk door de wei lopen en nog een paar van die kleine stappen.

De eerste resultaten

Na een week maak ik mijn training al wat langer en oefen ik aan de lange lijn overgangen van stap naar draf en andersom. Een paar rondjes maar, want om dit vol te houden moeten het volgens de Kaizen methode natuurlijk wel kleine stappen blijven. Daarna mogen de paarden een half uur als beloning op het lange gras en doe ik de dagelijkse mestronde door het paddock paradise. Al met al ben ik dan in 1 uur met alles klaar. M’n relatie met de paarden verbetert, we raken meer en meer op elkaar afgestemd en het allerbelangrijkste, we zijn ontspannen. En ik, en zij vast ook, beleef er iedere dag weer veel plezier aan. Die rit komt er wel, daar ben ik van overtuigd.

Ook voor andere doelen

Als het hiervoor lukt, kan ik het vast ook voor andere grote idealen toepassen. Iedere dag werk ik nu 1 onderdeel uit voor m’n uit te geven kookwerkboek wat mensen praktisch helpt bij anders eten, schrijf ik elke dag 1 alinea voor deze website die veel bezoekers trekt en doe ik 1 Do-In zonnegroet per dag voor een vitaal lichaam.

Welke kleine stappen zet jij?

Wil je bijvoorbeeld een ander voedingspatroon met kleine stappen starten, maar weet je niet waar je begint? Of wil je je ouders helpen opgeruimd verhuizen maar weet je niet hoe je overzicht krijgt?

Samen bekijken we hoe jouw toekomst er idealiter uit ziet en delen we jouw doelen op in kleine, praktische en eenvoudige acties. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.