Recept

,

Kookspiegel

Onthaasten

Met opperste concentratie en tomeloos geduld stapelt ze de lasagnebladen op de saus. Alsof ze een huis aan het bouwen is van cement en steen. Zo gaat Laura op een zondagochtend tewerk, wanneer we samen een rode tomatenlinzensoep en een lasagneschotel maken.

Met aandacht

Op deze manier, met volle aandacht koken is precies zoals ik dat zelf ook het liefste doe. Ik moet mezelf hier echter regelmatig aan helpen herinneren. Want na een hectische dag is de verleiding maar wat groot om het bereiden van een gerecht er maar even snel bij te doen. Voor ik het weet, sta ik als een opgejaagd hert aan het keukenblok te zwoegen.

Koken met kalmte

Tijdbesparing is een illusie! Want als ik met een stopwatch in de hand mijn gehaaste handelingen zou registreren, zal vermoedelijk blijken dat ik niet veel sneller klaar ben met al dat gehaast. Immers, wanneer ik met souplesse kook, stoot ik minder tegen dingen aan, mors ik minder, laat ik niets vallen en zie ik geen belangrijke ingrediënten over het hoofd. Alleen al het opruimen van de rommel! Het mag inmiddels duidelijk zijn dat koken met kalmte mijn voorkeur heeft. Temeer daar dit de smaak en de opmaak van het gerecht zoveel meer ten goede komt.

Soep en/of lasagne

Omdat tomaten in ons land wat zuur smaken, gebruiken we zowel voor de soep als de lasagnesaus rode linzen om ze een zachte smaak mee te geven. Maar ook, en dat vind ik echt een uitvinding, om de soep en de saus mee te binden.

Wat heb je nodig?

  • flinke scheut olijfolie
  • 1 rode ui in kleine stukjes
  • 1 grote teen knoflook
  • 8 biologische tomaten in partjes
  • 8 el rode droge rode linzen
  • 1,5 (gistvrij) kruidenbouillonblokje
  • 300 ml water
  • 2 tl basilicum (vers of gemalen)
  • 2 blaadjes laurier
  • snuf zeezout
  • vers gemalen peper

Hoe maak je het klaar?

  • Bak de ui en de knoflook even kort aan totdat ze zacht zijn
  • Voeg de bouillonblokjes, het water, de tomaten, de linzen en de laurierblaadjes toe en laat zo’n half uur pruttelen
  • Verwijder de laurierblaadjes en voeg de basilicum toe
  • Pureer daarna met een staafmixer tot een gladde soep
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voor de lasagnesaus gebruik je dezelfde ingrediënten, maar voor een stevig saus laat je het water achterwege.

Het zijn gerechten die je redelijk snel naast elkaar kunt maken. Maar koken met Laura kent geen tijd. Heerlijk, zij laat zich niet gauw opjagen. En het is ook nog eens zondag. Wat zal ik me dan ook haasten!

Vergelijkbare onderwerpen