Recept

,

Wat te doen met zoveel pompoen

Dit jaar oogst ik voor het eerst pompoenen uit mijn nieuwe moestuin. Helemaal van zaadje tot plantje opgekweekt. Nou ja, plantje? Inmiddels is dit ene zaadje uitgegroeid tot een struik. Met negen pompoenen klaar om te oogsten en flink nog wat jonge vruchten die zich nu aankondigen.

Wat te doen met zoveel pompoen? In elk geval goed voor een stevige soep. Maar ook een perfect ingrediënt voor overheerlijke pompoenbroodjes. Zoet van geur en glanzend van kleur. Kruidig van smaak en alleen al mooi om naar te kijken. Aan één zo’n stevig broodje tijdens de lunch had ik overigens genoeg.

Wat gaat er in? (voor 8 kleine broodjes)

  • een kleine oranje pompoen (= ca. 500 gram)
  • 200 gram speltbloem
  • 250 gram speltmeel
  • handje pompoenpitten
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • flinke snuf zeezout of Himalaya zout
  • 200 milliliter plantaardige melk (ik heb spelt-amandelmelk gebruikt)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 losgeklopt ei

Hoe maak je ze klaar?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de pompoen in stukken en bestrijk ze met wat olijfolie
  • Leg de stukken op een met bakpapier beklede ovenplaat of in een schaal
  • Bak 40 minuten in de oven
  • Haal de pompoen uit de oven, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en maal fijn
  • Meng daarna alle ingrediënten, behalve het ei, door elkaar
  • Kneed er een mooie gladde deegbal van
  • Blijf een aantal minuten goed doorkneden (goed voor het krijgen van spierballen)
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden
  • Maak 8 kleine bolletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede plaat
  • Bestrijk de broodjes met het ei
  • Versier de broodjes met wat pompoenpitten
  • Zet de broodjes ca. 20 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin zijn
  • Laat ze goed afkoelen

Lekker met een dikke laag roomboter of wat je maar lekker vind.

Vergelijkbare onderwerpen