Ayurvedische pompoensoep

,

#anders eten: verwarmende herfstsoep

#anders eten: verwarmende herfstsoep

Na een warme maaltijd ’s middags is ’s avonds een stevige pompoensoep met een klein stukje boerenbrood voor mij genoeg. Als de dagen korten staat deze verwarmende pompoensoep met regelmaat op het menu. Stevig maar toch licht verteerbaar. Een deel van het recept haalde ik uit een Ayurvedisch kookboek, maar door eerdere ervaring met het maken van een ander recept als deze, heb ik er nog wat ingrediënten aan toegevoegd, zodat deze warmoranje herfstsoep wat mij betreft nog beter smaakt.

Wist je dat?

Een pompoen in stukjes snijden vind ik altijd een behoorlijk zware klus. Kook de pompoen eens in zijn geheel, ongeveer 10 minuten. Je zult merken dat het in parten snijden je nu veel gemakkelijker af gaat. Bij een biologische pompoen laat ik de schil overigens zitten en verwerk ik gewoon mee in het gerecht, wat ook weer veel voorbereidingstijd scheelt.

Wat gaat erin voor 4 personen

  • 1 kleine oranje (biologische) pompoen, in stukken gesneden
  • 2 zoete (biologische) aardappelen in stukjes gesneden
  • 200 gram rode linzen
  • 1 liter groentenbouillon (van gistvrije bouillonblokjes)
  • stukje verse geschilde gember, geraspt of fijngehakt
  • 1 (biologische) rode ui
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter) of olijfolie
  • kokosmelk naar smaak

Specerijen

  • 1 tl kardemom, 1 tl komijn en 1 tl koriander
  • ½ theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kaneelstokje
  • zout en peper

Hoe maak je de pompoensoep klaar?

  • Spoel de linzen goed af
  • Snipper de ui en bak deze met de gember en de kruiden in ghee of olijfolie
  • Voeg het bouillonblokje en wat water toe zodat de ui onder water staat en het mengsel kan inkoken
  • Doe daarna de linzen, pompoen, zoete aardappel, laurierblaadjes en het kaneelstokje erbij samen met de rest van de bouillon en kook de groenten gaar
  • Als de groenten gaar zijn, haal je het kaneelstokje en de blaadjes laurier eruit
  • Pureer de soep glad en voeg naar smaak zout en peper toe
  • Voor de liefhebber: voeg aan ieder kom een scheutje kokosmelk toe nadat je de soep hebt opgediend.

Tip

Voor extra smaakafgifte van de laurierblaadjes kerf je van te voren even met je nagel een paar sneetjes in het blaadje.

Liever iets anders met pompoen?

Ook interessant