Onbezorgd koken

,

#anders eten: met de slowcooker

#anders eten: met de slowcooker

Reikhalzend kijk ik uit naar de bezorger van mijn pakketje. Ik heb er inmiddels al zoveel over gelezen. Een kind kan de was doen met dit apparaat. En laat dat nu net wat voor mij zijn. Nog koud van de winterse rit hiernaartoe, sluit ik hem meteen aan. Nou ja meteen, ik heb wel eerst even de binnenpan afgewassen, zoals de gebruiksaanwijzing mij instrueert. Recepten heb ik al uitgekozen. Eerst een pompoenpilav en morgen een gluten- en suikervrije bananencake. ‘Klaar terwijl u geduldig wacht’. Benieuwd of de slowcooker dat waarmaakt.

Zoals vroeger koken

De naam van de pan zegt het eigenlijk al: een slowcooker biedt de mogelijkheid om op lage temperatuur over een langere tijd een (eenpans)gerecht te bereiden. Het eten blijft lekker sappig en er gaan geen smaken verloren. Deze worden juist alleen maar intenser. Heel vroeger in de tijd van onze voorouders kookte men ook al op deze manier, maar dan met een aardenwerken pot in de grond. Het zogenaamde kuilkoken stamt al uit de prehistorie en overal op aarde zijn er nog steeds volkeren die het elk op hun eigen manier doen. De Amerikanen hebben er met de Crockpot een modern jasje aan gegeven.

Rondje op de hei

Inmiddels staat de pan al een paar uur aan en kijk ik door het glazen deksel om te zien of ik ook iets zie gebeuren. Het borrelt er lekker op los. Ondertussen schrijf ik dit blog, pleeg ik wat telefoontjes en loop ik nog een rondje over de hei. Heerlijk onbezorgd, want ik kan er met deze manier van koken vanuit gaan dat het huis niet in de fik staat als ik van mijn wandeling terugkeer. En met de warmhoudfunctie blijft het gerecht op temperatuur totdat we gezellig aan tafel kunnen. Het wachten daarop vergt meer van mijn geduld.

Ook interessant