Werken met beeld, kleur & compositie

,

Visionboard als verrekijker

Ik heb een nieuw initiatief in m’n hoofd. Maar als mensen me vroegen hierover te vertellen, kwamen maar niet de juiste woorden uit m’n mond. Terwijl ik het allang voor me heb gezien. ‘Heb je je plan dan al in een vision board verwerkt?’, merkte iemand op. ‘Uh, nou … een beetje’, stamelde ik. Een stemmetje in m’n hoofd vond dat ik voor zo’n bedrijfsidee een ondernemingsplan moest schrijven. Zo een volgens de template van de Kamer van Koophandel. Ook omdat er een financieel plaatje aan zit. ‘En je bent zo goed in verbeelden, waarom breng je je plan niet in beeld?’

Ik werd meteen blij. Dat is wat ik kan en goed ook. Tenslotte maak ik al jaren aan het begin van een nieuw jaar een zogenaamd vision board om mijn wensen te uiten. Waarom nu dan ook niet?

Vision board

Ik kocht een canvasdoek en verzamelde een grote stapel tijdschriften die aansloten bij mijn interesses. Landleven, Flow, LibelleGezond, Happinez, Buitenleven, Yoga, woon- en foodtijdschriften lagen voor me op tafel. Enthousiast begon ik met bladeren en knipte of scheurde plaatjes uit waarvan ik binnen een luttele seconde dacht: ‘dit hoort thuis bij mijn ideeën’. Ik dacht niet te veel na, maar gebruikte beelden die mijn ogen bleven vasthouden. Naast foto’s knipte ik ook woorden uit die mijn plannen omschreven. Eenmaal genoeg verzameld, werkte ik het geheel nog een beetje bij en plakte ik m’n verzameling op. En voilá: m’n bedrijfsidee in beeld.

Krachtig instrument

Is het zo eenvoudig? Ja en nee. Op de manier zoals ik het beschrijf, lijkt het misschien heel eenvoudig. Maar het gaat erom me te verbinden met iets wat voorbij gaat aan die eenvoud. Door beeld, kleur en compositie geef ik uitdrukking aan wat er al een tijdje in m’n hoofd zit. Verder is het maken van dit vision board een samenspel van mijn wensen, het erin geloven en mijn creatie- en verbeeldingskracht. Bij elkaar vormen zij die stip op de horizon.

Vision board als een verrekijker

Het totaalbeeld dat op het grote canvasdoek ontstaat, laat verrassende boodschappen zien. Verbanden die ik me eerder nog niet bewust was zijn ineens zichtbaar. Als mensen me nu vragen wat mijn ideeën dan inhouden, kan ik met het beeld in m’n hoofd heel goed uitleggen waarom, hoe en wat ik voor ogen heb. Daarnaast motiveert het beeld me iedere keer weer als ik even twijfel. Het richt m’n aandacht steeds op datgene wat ik graag wil neerzetten en waarom. Met dit vision board krijg ik alvast een doorkijkje in mijn toekomstige plannen.

Zo snel kan het gaan

Mijn bedrijfsplan in beeld zorgde al snel voor een volgende stap. Inmiddels hebben mijn ideeën zich gemanifesteerd. Op 15 oktober opent VeluwsePlek haar deuren. Op een prachtige plek tussen bos en hei waar ik jou en anderen kan ontmoeten.

Workshop

Loop jij net als ik al enige tijd rond met plannen of een vraagstuk, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen of hoe je een weloverwogen keuze maakt? Of heb je een duwtje in de rug nodig om een eerste stap te zetten? Schrijf je dan in voor een workshop voor jezelf of samen met je partner, vriend of vriendin.

Ook interessant