Recept: pompoenpilav

,

Warme lunch inspiratie

Warme lunch inspiratie

Dit makkelijke Ayurvedische eenpansgerecht is eenvoudig klaar te maken en mee te nemen in een thermopot voor onderweg. Ook maak ik deze pompoenpilav weleens tijdens het kamperen, omdat ik dan maar een kookplaat heb om op te koken. Nog een optie is het maken van de pilav in de slowcooker.

Wat gaat er in voor 4 personen?

  • 1 kommetje basmatirijst
  • 2 kommetjes water
  • 1 kleine pompoen, kleine venkel en zoete aardappel
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
  • half pakje kokosmelk (cuisine)

Specerijen:

  • 1 el geraspte verse gember
  • 1 tl korianderzaad
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl kurkuma (verse is ook erg lekker)
  • nootmuskaat
  • 1 tl kerrie- of masalapoeder
  • peper en zout (Himalayazout)

Hoe maak je de pompoenpilav klaar op het fornuis?

  • Week de rijst een uur in gekookt water
  • Snijd het vruchtvlees van de pompoen in kleine stukjes, doe het zelfde met de venkel en de zoete aardappel
  • Verwarm de ghee in een hapjespan en voeg de gember, het korianderzaad en de kruidnagels toe tot ze beginnen te kleuren
  • Doe de rijst erbij en bak even kort mee
  • Voeg de pompoenstukjes, de kurkuma en kerrie/masalapoeder erbij en overgiet met de 2 kommetjes water en een half pakje kokosmelk (Ecomill cuisine bijvoorbeeld) toe en roer door
  • Voeg er een half bouillonblokje bij (gistvrij, van groente)
  • Laat het geheel op zacht vuur doorpruttelen totdat de rijst gaar is en de pompoen zacht
  • Eenmaal op tafel voeg je nog wat nootmuskaat, peper en zout toe.

Hoe maak je het klaar met de slowcooker?

  • Precies hetzelfde als hierboven, maar voeg dan alle ingrediënten met uitzondering van de rijst, bij elkaar in de slowcooker
  • Zet de slowcooker 4 uur op low
  • Voeg een half uur voor het einde de geweekte rijst toe.

Tips

Heb je een grote pompoen, gebruik dan de ene helft voor de pompoenpilav en de andere helft voor de pompoensoep. Dan heb je meteen een lichtere maaltijd voor de avond klaar.