Fotografietrends 2020

Ieder jaar analyseren toonaangevende stockfoto sites dé fotografie trends van het jaar. Een groot aantal trends van 2020 gaat over natuur, rust, kalmte en minimalisme. Als tegenhanger voor de gekte, drukte en het lawaai waarmee omringd zijn. Komt dat even goed uit met mijn liefde voor natuurfotografie. Wat me verder aanspreekt in het trendrapport is dat visuele communicatie er op is gericht om de werkelijkheid, die ons dagelijks omringt, op een artistieke maar ook spontane manier in beeld te brengen. Een mooie uitdaging om die twee te combineren in reportagefotografie voor klanten.

Hieronder de verzameling trends die gaan over de natuur, rust en kalmte.

EyeEm: Terug naar de kalmte

EyeEm voorspelt dat de millennials zich steeds meer aangetrokken zullen voelen tot merken en beelden die een rustige uitstraling hebben, omdat zij een generatie zijn die veelal op zoek is naar het ontstressen van hun drukke leven.

Photocase: Groen is goud

Comfort is niet langer een dure aangelegenheid, maar een duurzame aangelegenheid. Door duurzaamheid en milieubewustzijn is er veel aandacht voor beelden van de natuur. De pracht van bossen, rivieren en watervallen worden zeer gewaardeerd. Dit heeft voor een deel te maken met de verstedelijking en de drukte die er in steden heerst. Mensen uit de stad hebben behoefte aan natuurschoon die ze in het dagelijkse leven niet vaak tegenkomen.

Alamy: Eén met de natuur 

Psychisch en fysieke welzijn bevordert door tijd door te brengen in een groene omgeving of door de natuur in het dagelijks leven te integreren. Steeds meer mensen denken na over hoe ze hun huis kunnen aanpassen om hun gezondheid te verbeteren. De behoefte om één te zijn met de natuur komt tot uiting in de interieurfotografie of wanddecoratie.

Dreamstime: Liefde voor groen

Er is een groeiende hang naar de natuur waarbij mensen naar afgelegen, stille plekken gaan. Een groot aantal mensen wil dat groen dan ook in en rondom eigen huis. In de vorm van groene bladeren of bossen.

123RF: Focus op de natuur

In een tijd van sterke klimaatverandering ligt de nadruk op de natuur en het landschap. Milieufotografie is trendy, zowel wat betreft de mens als de natuur die met de gevolgen van het menselijk handelen op de aarde moeten leven.

123RF: Esthetische opmaak

Met minimale en strak vormgegeven lay-outs zonder onnodige elementen is minimalistische fotografie een rustgevend alternatief voor drukke, hectische beelden.

123RF: Macro shots

Macro foto’s richten zich op thema's als natuur, insecten en dieren en zoomen in op de fijnste details die ons omringen.

Inspireren met beelden uit de natuur

Ook ik trek mij graag terug in de natuur om weer even stil te worden van binnen. En met de beelden die daar maak, inspireer ik weer anderen om op gezette tijden hetzelfde te doen. Om eenmaal tot rust gekomen de hectiek van de dagelijkse bestaan weer beter aan te kunnen. Met de door mij gemaakte foto's bij dit blog laat ik zien waarvan ik denk dat deze aansluiten op deze uitgelichte trends.

Herken je je in deze trends en wil je jouw ondernemersverhaal ook op deze manier vertaalt zien? Of wil je de natuur, rust en kalmte bij jouw in huis halen? Neem dan contact met me op om door te spreken hoe we jouw hart voor de natuur, rust en kalmte vertalen in fotografie voor in jouw communicatie-uitingen of toepassen als wanddecoratie.

 


 »