Ik zie het voor me. Jij ook?

Veel atleten, dansers en andere topsporters bereiden zich mentaal op hun prestaties voor. Door zich voor te stellen hoe zij die wedstrijd, race of dat optreden op hun manier willen uitvoeren zijn ze beter in staat het gewenste effect te bereiken en de ‘flow’ te pakken op het moment dat ze fysiek in actie komen.

Dat zo’n manier van voorbereiden werkt, zie je ook in andere 'takken van sport'. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een huis. Aan het bouwen wordt pas begonnen nadat er goed is nagedacht over het ontwerp als in: waar moeten de keuken en de woonkamer komen'? Maar ook aan praktische zaken zoals alle plekken voor de stopcontacten. Het is je makkelijk voor te stellen wat er zou gebeuren als een aannemer zonder dit soort overdenkingen en tekeningen van een architect aan de bouw van het huis zou beginnen. 

Een situatie voor ogen zien

Als ‘beelddenker’ heb ik meteen een beeld voor ogen als iemand een situatie schetst en welke stappen er nodig zijn om van A naar B te komen. Met mijn ruimtelijk inzicht kan ik bovendien heel snel inschatten hoeveel ruimte en tijd iets in beslag neemt, maar ook bijvoorbeeld voor me zien hoeveel dozen nodig zijn om een inboedel van A naar B te verhuizen. 

Met een beeld- en scenarioplan

In weer andere gevallen gebruik ik deze verbeeldingskracht om een toekomstperspectief te schetsen. Van afbeeldingen en woorden uit tijdschriften maak ik dan collages. Niet zomaar een leuke bezigheid, maar een creatieve manier om iets wat ik voor ogen heb, inzichtelijk te maken. Met zo'n 'beeldboek', kom ik makkelijker in actie en kan ik ook anderen, die betrokken zijn bij de uitvoering, duidelijk uitleggen wat ik bedoel. 

Inleven in wat komen gaat

En ook jij leeft je vast wel eens in een bepaalde situatie in als voorbereiding op wat komen gaat. In gedachte kun je jezelf zien, horen wat je zegt of wat anderen in die situatie tegen jou zeggen. Misschien zie je ook wel voor je hoe je iets gaat aanpakken. 

Toch laten we dit voorstellingsvermogen vaak ongebruikt, juist op momenten dat het goed van pas komt. Denk maar eens aan de keren dat je ergens met enthousiasme aan was begonnen, maar het resultaat niet zo goed uitpakte als je had gehoopt. Je hebt je daardoor waarschijnlijk onnodig veel werk op de hals gehaald en meer tijd en geld nodig gehad dan had gehoeven. Bovendien heb je misschien niet eens bereikt wat je had gewild. Het gebeurt ons allemaal wel eens … En toch: weet je eenmaal ‘waarom, wat en hoe’, dan bespaar je jezelf tijd, geld en gedoe. 

Zin krijgen

In mijn praktijk help ik dan ook mensen die voor een nieuwe uitdaging staan, maar nog niet precies weten hoe zij dat willen aanpakken. Een beetje vergelijkbaar met de manier waarop die topsporter of architect zich op een toekomstige situatie voorbereidt. Want door je voorstellingsvermogen te gebruiken, je verbeelding te laten spreken, maak je beter contact met wat je wilt en wat het beste bij jouw gewenste situatie past. Om daarna op een weloverwogen manier tot actie over te gaan en met zin en vertrouwen aan je weg naar dat nieuwe avontuur te beginnen.