'Van verhuizen word ik blij'

Als ik vertel dat ik blij word van verhuizen, kijken mensen me vaak verbaasd aan. Begrijpelijk als je je bedenkt dat verhuizen in de top 3 van grootste stressfactoren staat. Je vertrouwde thuishaven verlaten en het oude bekende loslaten, is voor veel mensen best een ingrijpende gebeurtenis. 

Eerlijk gezegd verander ik het liefst om de drie jaar van plek. Als een nomade die het vuur uittrapt, haar paard zadelt en naar een volgende plek trekt om daar weer opnieuw te beginnen. 

Een nieuw avontuur

Voor mij betekent verhuizen namelijk op avontuur gaan, andere plekken ontdekken en mensen ontmoeten, m'n blik verruimen en nieuwe inspiratie opdoen. En soms heb ik behoefte mezelf opnieuw uit te vinden en het over een hele andere boeg te gooien.

Ook houd ik van opruimen en dozen inpakken. Praktisch gezien een groot voordeel, want verhuizen is beslist geen sinecure waar het gaat om het opruimen, inpakken en verplaatsen van je inboedel. En toch, na een rigoureuze opruiming creëer ik letterlijk meer ruimte in m'n bestaan en voel ik me vrij en licht.

Hoe een huis praktischer kan

De zestien adressen waar ik woonde, hadden allemaal een andere uitstraling en waren heel verschillend gelegen. Van appartement tot villa, van caravan tot boerderij, direct aan het water of in een drukke straat, van zandgrond tot klei en veen. Van iedere plek leerde ik weer wat anders. Vooral hoe zo'n woonplek veel praktischer kan in het alledaagse gebruik. Als ik ooit zelf een huis mag laten ontwerpen, heb ik me in ieder geval goed voorbereid door deze ervaringen.

Loslaten en vertrouwen houden

Van verhuizen leerde ik naast keuzes maken en efficiënt inpakken, ook loslaten en vertrouwen houden. Twee verhuizingen terug bijvoorbeeld werd m'n vermogen tot opruimen wel heel erg op proef gesteld. We gingen een stuk kleiner wonen dan we gewend waren. Er moest meer weg dan we mee konden nemen. En tja, wat moet je dan kiezen? Het grote voordeel van dat rigoureus opruimen was dat ik eens goed met een stofkam door onze bezittingen heen ben gegaan. Het verbaasde me dat ik spullen die ik al lang niet gebruikte wel al die tijd had bewaard. Sterker nog, misschien zelfs al eens eerder mee had verhuisd en al die tijd nog in een doos zaten. En dan die keer dat we pas twee dagen voor de verhuizing een nieuwe plek vonden...

Tussen bos en hei

Momenteel woon ik alweer vier jaar samen met mijn partner op Veluwse zandgrond tussen bos en hei. Op deze plek leer ik van alles over ecologisch (moes)tuinieren, bodemverbetering en wat de natuur ons allemaal bieden kan. Maar ook hoe het is om de zorg voor paarden te hebben en hoe ik hun in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving kan houden.  

De toekomst?

Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet, maar wat mij betreft is de Veluwe nog niet ons eindstation. Ik zou nog wel eens in zo'n gelijkvloers wikkelhouse willen wonen op een zelfvoorzienende plek midden in de natuur en rond willen trekken met een 'beddenbus'. Of een eigen huis willen ontwerpen en aan een meer wonen in de ruige natuur van Zweden. Tot het zo ver is, help ik eerst anderen bij opruimen, verhuizen en praktisch inrichten en wie weet in de toekomst ook met emigreren als ik ook die ervaring zelf heb opgedaan. 

 

Ga je verhuizen en zie je tegen de verandering op? Niet nodig. Maak een vrijblijvende afspraak voor een eerste intake en offerte voor de begeleiding die jij nodig hebt.