Koken als Trinke

Koken was iets wat ik er altijd tussen de bedrijven door een beetje bijdeed. Met de vraag ‘wat zal ik vandaag nou weer eens maken’ zette ik me er wel toe, maar echt van harte ging dat zelden. En uitgebreid koken vond ik al helemaal gedoe.

Ik ben me meer voor voeding gaan interesseren toen ik merkte dat uitgebalanceerde maaltijden konden bijdragen aan mijn vitaliteit en een algeheel gevoel van welzijn. Met onderzoeken en experimenteren kwam ik tot een werkwijze die ik ‘praktisch, eenvoudig en efficiënt koken’ noem. Met dit vertrekpunt in gedachten zet ik nu in een handomdraai een voedzame maaltijd op tafel en vind ik koken inmiddels ook leuk om te doen.

Voorbereid beginnen

Hoe maak je een gerecht praktisch, eenvoudig en efficiënt klaar? Bij deze methode draait het vooral om een goede voorbereiding.

Het komt er vooral op neer dat je een aantal basisingrediënten in huis hebt. Denk hierbij aan een vast aantal kruiden, bakproducten en ‘dragers’ als groentepasta's, rijst, gierst, couscous, peulvruchten en linzen. Vul deze basis set regelmatig aan zodat je nooit misgrijpt en je daar dagelijks de vruchten van plukt:

  • Je kunt er altijd wel iets mee maken door er wat groenten en bijproducten zoals noten, olijven, gedroogde tomaatjes, tofu of seitan aan toe te voegen.
  • Met kruiden breng je een gerecht al snel op smaak. Een zoete aardappel en bietjes op je bord zijn op zich weinig spectaculair. Maar met je basis set aan kruiden geef je daar dan al snel meer diepgang aan. Met een beetje  en tijm, rozemarijn, bergzout en peper kun je al het verschil maken en verwerk je deze groenten bijvoorbeeld in een lekkere hartige taart
  • De vraag ‘wat zal ik vandaag nu eens maken’ is met voorbereid beginnen ook makkelijker te beantwoorden. Met een aantal basis producten in gedachten, is het eenvoudiger om een aantal combinaties te bedenken en te improviseren. Je kunt dan heel gericht je overige boodschappen doen. Dat scheelt tijd, geld en gedoe. Maar ook in de winkel zelf is het makkelijker keuzes te maken. Is een bepaalde groente er even niet, dan kijk je wat er wel op voorraad is of waar je op dat moment zin in hebt. En check je het online receptenboek 'Koken zoals Trinke' op je smartphone, dan vind je ook daar nog inspiratie.

Lekker mixen

Met je basis set aan ingrediënten en een aantal recepten op zak, kun je eindeloos mixen. Voeg hier iets toe of laat daar juist iets weg en het resultaat smaakt alweer heel anders. Ook kun je regelmatig schuiven met de 'dragers'. Neem dezelfde groenten, maar vervang de rijst eens door noodles, couscous of gierst. Of verander iets in de kruiden en het gerecht krijgt hierdoor meteen al een andere twist. En houd je vandaag nog wat over, in een wrap verpakt smaakt de inhoud morgen toch weer net even anders.

Al doende

Begin met het meest eenvoudige. Geen voldaan gevoel? Ga dan kijken wat er mist. Waar grijp je nog naar nadat je hebt gegeten? Is dat bijvoorbeeld zoete drop, zoute pinda's of bittere chocolade? Dan kan dat erop duiden dat een bepaalde smaak niet voldoende vertegenwoordigd was in het gerecht. Voeg je er de volgende keer iets als zout, bitter of zoet aan toe, dan zul je zien dat je een meer voldaan gevoel hebt na de maaltijd. Door deze smaken toe te voegen heb je vaak ook minder eten nodig om toch een voldane gevoel te hebben. Daarna kun je jouw favoriete recepten doorontwikkelen en ze verfijnen tot jouw eigen creatie.

 

Proeven en kennismaken met eten dat bij je past?