Tips voor een overzichtelijke boekenkast

Beginnen je boekenkasten zo langzamerhand uit te puilen en zou je wel eens wat meer ruimte en orde in je kasten willen? Hieronder 7 tips om een selectie te maken. 

Tip 1

Haal al je boeken uit de kast en leg ze bij elkaar op een plek. Dan pas kun je zien hoeveel boeken je in totaal hebt. Doe je dit niet dan kun je geen inschatting maken van het aantal dozen die je nodig hebt om ze straks in te pakken, maar belangrijker nog wat er straks past in je nieuwe woning. 

Tip 2

Zet vlakbij de boekenkast een grote tafel klaar. Maak bijvoorbeeld een tafel van een grote plank op schragen zodat je daar de selecties die mee gaan, op kunt leggen. Plak verschillende post-it's op die tafel met: mee - weggeven - oud papier. Zet ook diverse middelgrote dozen klaar. Neem alle boeken 1 voor 1 in de hand voordat je de selectie maakt.

Tip 3

Besluit je dat je het boek weggeeft, maak dan bijvoorbeeld een onderscheid in: weggeven aan familie of vrienden of weggeven aan een goed doel of kringloop. Of misschien ken je wel een leuke minibieb in de buurt. Plak alvast een label op de doos met deze selectie criteria. Plaats de boeken op de kant met de rug naar boven. De neiging die de meeste mensen hebben, is de dozen al snel te vol te stoppen. Houdt het bij één laag boeken. N.B. Boeken zijn zwaar en het voorkomt dat je de doos later niet meer van de grond krijgt getild. 

Tip 4

De boeken waar je blij van wordt en dus wilt houden, verdeel je in categorieën als: literatuur, studieboeken, kookboeken, thrillers, lifestyle, klassiekers, etc. en leg je bij de betreffende post-it op tafel. Wees kritisch. Heb je echt zoveel kookboeken nodig? Welke keek je onlangs nog in en gebruikte je afgelopen jaar nog in de keuken? En welke thrillers ga je niet herlezen? Verplaats ze naar één van de dozen om weg te doen.

Tip 5

Ga je die klassieker echt nog lezen omdat je vind dat je het gelezen moet hebben? Vaak zijn het ook nog eens dikke boeken die veel ruimte innemen. Er zijn vast anderen die je er blij mee kunt maken. 

Tip 6

Recente titels, en dan met name zelfhulpboeken of managementboeken, die je niet meer wilt houden, kun je nog best goed verkopen op bol.com. Maar ook op marktplaats bied je ze gemakkelijk aan.

Tip 7

Denk alvast na over hoe je de boeken die je meeneemt in de nieuwe woonsituatie gesorteerd wilt zien. Op kleur, alfabet of op genre? Pak ze alvast in op die manier in. Dan kun je ze, nadat je bent verhuisd, meteen ook zo in de kast zetten en vind je ze makkelijk terug. 

 

Heb jij nog meer tips om een boekenkast op te ruimen? Laat ze dan hieronder bij 'reactie plaatsen' achter. Wie weet zet je er iemand anders ook mee in beweging. 

 

En kun je geen boek meer voor ogen zien? Ik help je graag bij de selectie en het weer overzichtelijk indelen van je boekenkast.