Hoe Laura met zin aan haar studie begon

Laura had na haar havo eindexamen een tussenjaar genomen. Even op adem komen na 5 jaar hard werken. Halverwege haar studiejaar wilde ze toch al wel vast over haar vervolgstappen nadenken en nam deel aan een van mijn programma's 'Studiezin in 3 stappen'. Waar is ze, na een jaar, terecht gekomen? En hoe hebben deze drie stappen haar geholpen bij het maken van een studiekeuze? Een aantal vragen. 

 

“Ik ben heel blij dat ik verder heb nagedacht en een studie heb gevonden waarvan ik zeker wist dat ik die leuk zou vinden. Dit is wel mijn wereldje”

 

Hoe was het voor jou om een vervolgstudie te kiezen?

Op de middelbare school had ik nog niet zo’n goed idee wat voor vervolgstudie ik moest kiezen. Ik had er ook helemaal geen zin in en was ook erg druk met leren voor het examenjaar. Ik kon het niet opbrengen om ook nog na te moeten denken over wat ik na m'n examenjaar wilde doen. En omdat ik niet wist wat ik moest kiezen, stelde ik het maar uit en kreeg ik daar dan weer een beetje een schuldgevoel over.

Er zijn toch genoeg opleidingen om uit te kiezen?

Ik vond het op zich wel fijn dat er veel opleidingen zijn. Want als je het dan echt niet weet, is er altijd nog wel iets om uit te kiezen. Het kost dan alleen wel veel meer tijd om al die open dagen af te gaan. En ook omdat het er zoveel zijn, bleef ik maar uitstellen.

Had je dan al wel een bepaalde studierichting in gedachte?

Mijn eerste gedachten gingen uit naar een algemene studie waar je nog alle kanten mee op kunt. Ik was wel aan het kijken naar wat me leuk leek, maar ook wel naar beroepen waar ik later makkelijk werk in zou vinden. Uit mijn digitale beroepskeuzetest op school kwam de richting van commerciële economie. Toch voelde ik tijdens een open dag dat deze studierichting niet echt iets voor mij was. Ik werd er eigenlijk niet zo enthousiast van. Toen had ik zoiets van ‘ja, maar wat dan wel?’.

Hoe heeft de workshop met Trinke je op weg geholpen?

Wat ik fijn vond was dat het eigenlijk niet meteen ging over een studierichting, maar meer over waar ik plezier in heb. Ik kon daardoor ook op andere ideeën komen. Het voelde daardoor veel minder als een druk om het allemaal al te moeten weten. Met leuke opdrachtjes kwam ik erachter waar ik goed in ben en wat ik belangrijk vind. Maar ook wat ik later in mijn werk voor anderen wil betekenen en of ik dat mezelf dan ook echt zie doen. Naar dit soort dingen werd in een digitale studietest bijvoorbeeld niet gevraagd. Ik weet nog dat ik zei: ‘ik weet eigenlijk veel meer over mezelf te vertellen dan ik dacht.’

Hoe ben je daarna verder gegaan?

Na een week kreeg ik een verslag van de workshop. Toen zijn mijn ouders er ook bij betrokken en hebben we samen met Trinke het verslag besproken. Met de post kwam ook nog een kaart met mijn sterke punten. Ik vond het daardoor veel leuker om over een studie na te denken.

Met mijn ouders heb ik op internet gekeken naar mogelijke studies. Ik vond vijf opleidingen van verschillende niveaus. Ik heb ze alle vijf bezocht. Met de checklist van Trinke kon ik makkelijk bijhouden wat ik tijdens een open dag van een opleiding vond. Zo kon ik de voor- en nadelen van de opleidingen met elkaar vergelijken. Het kiezen ging daarna eigenlijk wel vanzelf. Ik ben blij dat ik verder heb nagedacht en een studie heb gevonden waarvan ik zeker weet dat ik die leuk vind. Dit is wel mijn wereldje.

Welke opleiding heb je dan uiteindelijk gekozen en wat wil je daar later mee gaan doen?

Na een tussenjaar ben ik begonnen aan de opleiding voor 'Interieur design & styling' aan het Jan des Bouvrie College in Deventer. Het eerste kwartaal zit er nu op en heb het er erg naar m’n zin. Helemaal wat bij me past.

Tijdens de workshop had ik bedacht later een winkeltje te beginnen met mooie interieurspulletjes en mensen te helpen bij het inrichten van hun huis. Nu ik aan de opleiding begonnen ben, zie het ook wel zitten om meubels op te knappen en te verkopen. Ook lijkt het me leuk om in een team te werken waarbij iedereen met z’n eigen talent werkt aan een project, zoals een woonwijk.

Wat zou je anderen aanraden?

Ik denk dat het beter is om eerst je onderwerp te vinden en daarna pas te kijken welke studie je daarbij kunt vinden. In plaats van andersom, door maar naar open dagen te gaan en daar dan te voelen of het bij je past. Je kunt dan ook eens gaan praten met mensen die al een tijdje in dat vak werken. Dan hoor je hoe het in de praktijk gaat en wat ze zoal doen.