De countdown naar het examen van Benthe

In de wereld van een HAVO-5 leerling lijkt de tijd heel snel te gaan als het examen nadert. Als je 16 bent en je staat voor dit belangrijke moment, kan het voelen alsof alles te veel is. je haakt dan al af in je hoofd voordat je überhaupt begonnen bent. Onlangs had ik een gesprek met een leerling die behoorlijk onder druk stond van haar examens.

Help!

Het begon allemaal met de woorden: "Het lijkt wel alsof m'n tijd bijna op is." Ze voelt zich ontmoedigd en overweldigd. Voor haar is het alsof ze niet genoeg tijd heeft en de hoeveelheid leerstof in haar hoofd alleen maar toeneemt. "Ik heb er echt geen zin meer in; het is zo veel," zucht ze.

Maar in plaats van haar te laten verdrinken in die gevoelens van wanhoop, herinner ik haar aan haar droom: een avontuur als au pair in Frankrijk. Het vooruitzicht van iets waar ze echt naar uitkijkt, geeft haar weer moed in aanloop naar het examen.

Kleine stappen, groot succes

"Ik adviseer je om kleine stapjes te zetten naar je examens toe," zeg ik tegen haar. Samen gaan we aan de slag. In plaats van te kijken naar hoeveel weken ze nog heeft tot aan het examen, verdelen we de tijd die ze elke dag heeft over haar vakken. We houden rekening met de tijd waarop ze het beste leert en op welke dagen ze snel moe is door andere bezigheden die ze heeft. 

Na twee uur van samen puzzelen, ontrafelen, selecteren en indelen, ontstaat er een overzichtelijke planning en begint ze weer vertrouwen te krijgen. Het maken van een planning geeft haar een gevoel van controle, wat haar motivatie versterkt. Elk vak krijgt zijn eigen tijd en aandacht.

Dit plan voor de komende 8 weken wordt haar kompas waarop ze kan koersen. 

 

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om kleine, haalbare stappen te zetten als je gestresst bent. Het herinnert je eraan dat, zelfs als de druk hoog is, je kunt focussen op dingen die je kunt controleren. Met nog 8 weken te gaan tot het examen weet ik zeker dat deze leerling de rust erin houdt.

 

Misschien inspireert dit verhaal je om hetzelfde te doen en met vertrouwen je examen of tentamens tegemoet te gaan. Lukt dit niet alleen en kun je net als deze leerling ook wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met me op. We kunnen elkaar ergens ontmoeten, maar ik werk ook online.