De voordelen van studiekeuze voorbereiden

Goed voorbereiden heeft zo zijn voordelen. Begin je op tijd met voorbereiden op wat je gaat doen na je examenjaar? Of zie het wel en laat je het wat meer op je afkomen? 

Iedereen heeft zo z’n eigen manier, het is maar net wat bij je past. Soms is een impulsieve keuze prima. Maar snelle beslissers veranderen ook gemakkelijker weer van gedachte. Begin je op tijd met oriënteren dan is de kans groter dat je je een weloverwogen keuze maakt. Zo zorg je voor meer rust en bespaar je meestal tijd en geld op de langere termijn.

Inzicht in je zelfbeeld

Met een goede voorbereiding bied je jezelf de gelegenheid te kijken naar jouw eigen wereld van talenten en interesses. Wat gaat je gemakkelijk af en wat zijn de dingen die je energie geven? Vanuit een stevig zelfbeeld kun je makkelijker bepalen hoe dit valt te matchen met een studierichting die goed bij je past. Als je eenmaal weet wat je belangrijk vindt, kun je makkelijker kiezen. Bovendien, met inzicht in je zelfbeeld:

  • Neemt je zelfvertrouwen toe
  • Sta je meer voor jezelf
  • Kan je (zelf) zeggen wat je (wel) wilt
  • Heb je meer zin in oriënteren tijdens open dagen

Voordelen van op tijd voorbereiden

Ga je volgend jaar pas naar het examenjaar? Ook dan is het fijn om nu alvast na te denken over wat je daarna wilt gaan doen. Begin je al in het voorlaatste schooljaar met oriënteren, dan heb je daar een aantal voordelen van:

  • Voor sommige studies moet je al vroeg inschrijven. Dan is het wel fijn als je er al redelijk vroeg uit bent welke studie je graag wilt gaan volgen.
  • Wie wacht met oriënteren tot het examenjaar, heeft het met alle toetsen en examens vaak al behoorlijk druk. Je hoofd staat er vaak minder naar om open dagen te bezoeken. Begin je al voor je examenjaar met oriënteren, dan creëer je meer tijd en rust. Eventueel kun je in het examenjaar nog een keer heel gericht bij een open dag kijken om zeker te weten of de studie wat voor je is. Zo maak je een tweede kans voor jezelf mogelijk.
  • Open dagen vinden maar een paar keer per jaar plaats. In april zijn de meeste open dagen al voorbij. Tussen mei en oktober kun je vrijwel geen open dagen meer bezoeken. Dus als je mee wilt doen aan de open dagen om je te oriënteren op een studie, dan kan het geen kwaad daar al vroeg mee te beginnen.

 

Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het maken van een studiekeuze?


«