Met weinig bagage op reis. Hoe doe je dat?

Neem jij op reis altijd te veel mee en gaat je koffer maar met moeite dicht? En als je weer terug bent besef je dat je de helft van de spullen niet eens hebt gebruikt. Ondertussen heb je wel een toeslag moeten betalen voor een te zware koffer. En is het slepen van een zware koffer is nog vermoeiend ook.

Hoe zorg je er voor dat minder mee neemt op vakantie en dus je koffer lekker licht is zo zwaar is? Zelf reis ik ongeacht het aantal weken, zomer of winter, altijd met een niet al te groot rolkoffertje. Het liefst neem ik zo min mogelijk mee. Met minder kleding heb ik ook minder keuzestress bij het aankleden. Heerlijk! Met deze tips kun jij dat ook.

Tip 1: kleine koffer

Een grote koffer werkt net als een groot huis. Hoe meer ruimte, hoe meer spullen je kwijt kunt. Kies daarom voor een kleine koffertje, zodat je je zelf dwingt om zo slim mogelijk te pakken. 

Tip 2: paklijst

Begin voordat je begint met het inpakken van je koffer met het maken van een inpaklijstje waarop je spullen noteert die je wilt meenemen. Met deze reis paklijst houd je goed overzicht op wat je allemaal meeneemt. Zo neem je niet te veel maar ook niet te weinig spullen mee. Deze lijst is meteen een handige checklist voordat je van huis naar je bestemming vertrekt. Heb je bijvoorbeeld gedacht aan je opladers? En heb je de zonnebril wel ingepakt?

Tip 3: topstukken

Neem 5 topstukken mee en zorg dat je deze onderling weer kunt combineren. Met verschillende accessoires maak je de setjes ook net weer even anders.

Tip 4: opvouwtechnieken

Vouw je kleding in 3-en op à la de Marie Kondo methode of rol je kleding op. Zet de opgevouwen kledingstukken daarna recht op naast elkaar in je koffertje in plaats van plat op elkaar. Zo zie je in een oogopslag wat er mee gaat en je zult zien dat er meer in je koffertje past.

Tip 5: riemen

Neem je blousejes mee op vakantie? Stop dan je riem in de kraagopening van de blouse. Hierdoor blijft de kraag goed in vorm.

Tip 6: dubbele functie

Neem items mee die een dubbele functie hebben. Een sjaal die groot genoeg is om als kleedje te gebruiken bijvoorbeeld. Voor op het strand om op te liggen, of als het koud is om over je heen te leggen.

Tip 7: boeken

Boeken zorgen voor extra gewicht. Met e-books op een e-reader of luisterboeken op je smartphone kun je eindeloos veel boeken meenemen.   

Tip 8: schoenen

Ga je wandelen op je vakantie? Doe dan je wandelschoenen aan in plaats van ze in te pakken. Scheelt veel ruimte en gewicht. Overige schoenen die je meeneemt, stop je vol met sokken of ondergoed en andere zaken zoals opladers die je daarin kwijt kunt.

Tip 9: opzettas

Je hebt van die handige opzettassen die passen op een koffertje. Deze schuif je met de daarvoor bestemde opening aan de tas over het trekgedeeltje van je trolley. Deze opzettas is dan meteen je schoudertas en vul je bijvoorbeeld met je bril, toilettas, tablet, ticket en paspoort. Ga je vliegen, vraag dan wel van te voren even na of je twee stuks handbagage mee mag. Sommige vliegtuigmaatschappijen schrijven echt maar één stuks handbagage voor.

Tip 10: toilettas

Bewaar kleine potjes en flesjes tot 100 ml. voor als je gaat vliegen, maar ook als je anders reist en je grote potten thuis wilt laten. Deze vul je met je favoriete shampoo, douchegel en andere vloeistoffen. Als je gaat vliegen mag je maximaal 1000 ml meenemen in je handbagage. Controleer altijd de laatste regels op de website van het vliegveld waar je vertrekt. Stop de flesjes thuis al in zo'n handig gripzakje. 

Wil je nog lichter reizen, neem dan alleen een handtas mee als je durft. Een leuk en inspirerend vakantieboek in dit geval is: ‘Zonder Bagage’ van Clara Bensen. Een aanrader voor wie wel eens alleen met een handtas zou wil reizen. Er is ook een e-book van. Voor op je e-reader die je gewoon in je handtas meeneemt.

Heb jij nog tips voor licht op reis. Leuk! Laat ze dan hieronder bij reacties achter.

Oh en nog een bonustip: evalueer direct na een reis wat je niet hebt gebruikt. Maak hiervan een notitie in je paklijst die je in een app bewaard op je telefoon. Bijvoorbeeld in Onenote of in Evernote.