Soep en pesto van brandnetel

,

#anders eten: uit de natuur

#anders eten: uit de natuur

Vandaag is dan eindelijk de primeur aan een vegetarische soep en een pesto van brandnetel. Want ieder jaar zeg ik weer: ‘en nu ga ik iets met brandnetel maken’. Op een aantal plekken in onze tuin laat ik ze altijd weelderig groeien, want de paarden vinden ze heerlijk. Natuurlijk knip ik ze eerst en als de prik er af is, hebben ze de toppen in een mum van tijd op.

Dit jaar gebruik ik de jonge brandneteltoppen ook voor in de eigen keuken. Beide recepten hieronder zijn verrassend zacht en vol van smaak.

Wist je dat?

Wist je dat brandnetel een zeer veelzijdige, gezonde en kruidige groente is? En dat je ze het beste voor de bloei in juni kan plukken? Vanaf juni worden ze door de hoeveelheid zon, taai en bitter. De eerste jonge brandneteltoppen, aan het begin van de lente, smaken het lekkerst. Knip je alleen de toppen, dan groeit de brandnetelplant heel snel weer terug en kun je er lang van genieten voor nog meer lekkere recepten. Hieronder recepten voor soep en pesto van brandnetel.

♥ ANDERS ETEN

Wat gaat er in voor 4 kommetjes brandnetelsoep?

  • 1 vergiet vol met de toppen van jonge brandnetel
  • 2 zoete aardappelen
  • (look van de) knoflook en ui
  • tl koriander
  • 1,5 el gistvrije bouillonpoeder
  • Laagje gekookt water (niet te veel; water kun je altijd aanvullen tijdens het blenderen van de soep)

Hoe maak je de soep van brandnetel in de slowcooker klaar?

  • Schil de zoete aardappelen en snijd deze in kleine blokjes
  • Was de brandnetel toppen (met handschoenen aan!)
  • Knip het look van de knoflook en ui fijn. Of als je een ui en knoflook gebruik, hak deze dan fijn. 
  • Bak de knoflook en de ui in ghee en de koriander in de binnenpan van de slowcooker op het fornuis (mits deze binnenpan geschikt is voor het fornuis)
  • Voeg de stukjes zoete aardappel toe en roer om
  • Giet het water erbij en zet de slowcooker 2,5 uur op high
  • Voeg na 1 uur de brandnetel en de bouillonpoeder toe en roer om
  • Als de zoete aardappel zacht is, kan de brandnetelsoep in de blender
  • Pureer de soep glad met een blender of staafmixer
  • Serveer eventueel met een lepeltje crème frêche of plantaardige room.

Natuurlijk kun je deze soep ook op je fornuis maken. Ik maak de soep in de slowcooker omdat ik dan niet bij het fornuis hoef te wachten en ik andere werkzaamheden op onze homestead kan doen.

Wat gaat er in de pesto van brandnetel?

  • een vol vergiet brandneteltoppen
  • handje pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook of 4 stengeltjes look van de knoflook uit je moestuin
  • stukje geraspte parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • Flinke scheut olijfolie en na het mixen aanvullen totdat de brandnetelpesto smeuïg wordt.

Hoe maak je de brandnetelpesto klaar?

  • Blancheer de brandnetel toppen 5 minuten in een pan met een stoommandje en een laagje water tot onder het mandje
  • Doe de brandnetel en alle overige ingrediënten in een blender en mix fijn tot een pasta
  • Vul aan met olijfolie totdat de pesto lekker smeuïg is

Zo gemakkelijk is het. Lekker is deze pesto door de pasta met zongedroogde tomaatjes.

Eet smakelijk!

Ook interessant