Van rommelige chaos naar zen-tempel bij Lotte

Laatst hielp ik Lotte, een gezellige dame met een interieur dat meer weg had van een doolhof dan een oase van rust. We hebben samen de boel flink opgeschud en nu straalt haar leefomgeving kalmte uit. Lotte, die zelf wel een opgeruimd karakter heeft maar nooit veel nadacht over haar spulletjes, had het punt bereikt waarop ze haar favoriete sieraad niet meer kon vinden tussen bergen ongebruikte spullen. Dit was de aanleiding om advies te vragen.

In eerste instantie dacht Lotte niet eens zozeer aan opruimen, maar verlangde ze wel naar iets wat meer leek op een zen-tempel dan een rommelige chaos. Als opruimexpert moest ik dan ook even een brug slaan tussen haar verlangen naar orde en haar afkeer van opruimen. Dus begonnen we met kleine aanpassingen. Een beetje zoals het knippen van een bonsai-boom, maar dan voor je huis. En zo begonnen we beetje bij beetje de ontdekkingsreis door Lotte's spullen. De verbazingwekkende schatten die we tegenkwamen, varieerden van vele jaargangen van diverse oude tijdschriften tot vergeten kledingstukken en mysterieuze gadgets uit een vorig tijdperk.

Ruimte voor rust

Lotte's transformatie van een labyrint naar een oase van rust begon dus met kleine, doordachte aanpassingen. Met een vleugje humor, hebben we samen besloten wat moest blijven en wat beter zijn heil elders kon zoeken. Door te benoemen of zij in haar huidige omstandigheden aan de 'gevonden voorwerpen' nog echt behoefte had, kon ze makkelijker keuzes maken. Drie vuilniszakken later was ze lichter, bevrijd van de ballast die ze al lang niet meer nodig had. De glimlach op haar gezicht was goud waard. Met een paar slimme opbergtrucs was Lotte's huis niet alleen opgeruimd, maar voelde het ook ruimer aan. De kasten waren niet langer schuilplaatsen voor vergeten voorwerpen, maar geordende opbergruimtes waar alles een eigen plekje had.

Reset

Lotte besefte al snel dat ze met minder spullen kon leven. Het was niet alleen een fysieke opruiming, maar ook een mentale reset. Ze zag in dat ze tijd, geld en energie kon besparen door enkel nog te investeren in dingen die echt bij haar pasten. En het beste van alles? Ze hoefde niet meer te zoeken naar haar favoriete sieraad, want die had nu een ereplaats in haar perfect georganiseerde kledingkast.