Stadsoogst Harderwijk

Op een mooie dag in hartje zomer vind ik in mijn mailbox de uitnodiging voor een yogales in een moestuin. Yoga in de buitenlucht, dat leek me wel wat. En zo maak ik voor het eerst kennis met een bijzondere plek: Stadsoogst Harderwijk.

Sinds een jaar of drie jaar telen Ilse en Martijn hier het hele jaar door zo’n 150 gewassen aan biologische groenten en fruit. Omdat ik graag kook met verse en onbespoten groenten, ben ik hier nu regelmatig te vinden. De rijke diversiteit zorgt ervoor dat er in alle seizoenen veel variatie te vinden is. Dagelijkse vers van het land. En zit ik verlegen om inspiratie, dan kan ik hier altijd wel een tip krijgen voor een nieuw gerecht.

‘We bewijzen dat het anders kan: duurzame, lokale voedselproductie op minder dan 1 ha. Landbouw die toevoegt in plaats van uitput.’ – Ilse en Martijn Adam

Inmiddels breekt de periode van de wat zwaardere groenten aan. Varianten als pompoen, pastinaak, kookraap en spruitjes aan de stronk zie je nu overal in de tuin tevoorschijn komen. Maar ook groenten waar ik nog niet eerder kennis mee had gemaakt, zoals schorseneren. Van die donkergekleure lange gronderige dingen. Niet iets wat je op de hoek van elke straat tegenkomt. Op het eerste gezicht heb ik geen idee wat ik daar mee zou kunnen maken. En dat prikkelt dus weer tot lekker experimenteren met een nieuw gerecht dat ik uiteraard binnenkort met je deel.

www.stadsoogstharderwijk.nl

Voor wie zelf even geen zin of tijd heeft om te koken, zijn er ook huisgemaakte gerechten te verkrijgen.

Ook interessant