Ayurvedisch recept

,

Reinigende mungbonensoep

Reinigende mungbonensoep

Mungbonensoep: dé detoxsoep vol met reinigende kruiden. Goed verteerbaar, want deze soep stimuleert het spijsverteringsvuur waardoor je lekker fit blijft. Qua structuur en smaak heeft de soep wel iets weg van een erwtensoep. Voordeel is dat deze mungbonensoep veel sneller klaar te maken is. Mungbonensoep is een van mijn favorieten onder de soepen. De soep voedt goed na bijvoorbeeld een stevige wandeling of een ochtendje sporten.

Wist je dat?

Eet je vooral vegetarisch of vegan? Mungbonen zijn peulvruchten en een goede bron van eiwitten. Voor mensen die geen vlees en vis eten daarom een extra goede aanvulling. Mungbonen bevatten veel vezels, zijn minder gasvormend dan andere bonen en makkelijker verteerbaar. Verder helpen deze groene boontjes bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam en stimuleren ze het spijsverteringsvuur. Ze worden ook wel de detoxboon genoemd. Voor wie geïnteresseerd is in de Ayurvedische constituties: deze reinigende soep is geschikt voor alle dosha’s Vata, Pitta, Kapha.

♥ ANDERS ETEN

Wat gebruik ik in een detoxsoep voor 4 personen?

  • 200 gram mungbonen
  • 3 selderijstengels en/of halve venkel in stukjes
  • 1 (gistvrij) bouillonblokje
  • 700 ml water

Specerijen

  • 2 theelepels gemalen komijn
  • half duimpje verse kurkuma, maar mag ook 1 theelepel gemalen kurkuma zijn
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2,5 cm geraspte gember
  • 1 theelepel kerriepoeder

Hoe maak ik de mungbonensoep klaar?

  1. Spoel de boontjes goed af
  2. Doe ze in een ruime pan met water
  3. Voeg het bouillonblokje, alle kruiden en de stukjes selderij en/of venkel toe
  4. Laat koken en zet daarna het fornuis op de laagste stand totdat de mungboontjes uit elkaar vallen. Dat duurt ongeveer een uur op het fornuis en ongeveer 3 uur op high in de slowcooker
  5. Mix met de staafmixer tot een gladde soep
  6. Bekijk zelf even of je nog water toevoegt afhankelijk van de dikte die je wenst.

Serveertip

Serveer de soep met gerooste amandelschaafsel (Vata, Pitta) en verse koriander (Pitta) eroverheen gestrooid. Wil je een complete maaltijd, eet er dan een stukje courgettebrood (Vata, Pitta) of cracker met zwarte bonenspread (Kapha) bij.

Ook interessant