Pareltje in de Javastraat

De inmiddels steeds populairder wordende Javastraat in Amsterdam-Oost heeft er weer een pareltje bij. Een moderne mini-markt die doet denken aan de kruidenier van vroeger, daar waar je zelf je peulvruchten kunt scheppen en afwegen op een hippe rode weegschaal. Strong Food heet deze conceptstore van eigenaresse Samira Dahmani. Een dame met een missie.

Een jaar open

‘1 september 2016 zijn we officieel opengegaan’, vertelt Samira als we plaats nemen aan een van de tafeltjes op de vide. Want de panden aan de Javastraat hebben hoge plafonds waar ook dankbaar gebruik van is gemaakt. Twee trappetjes zorgen voor een verschillende beleving. Bij binnenkomst links is de bar waar je verse theeën kunt proeven en aan de overkant uit de kast kunt kopen. Even verderop staan beneden uitnodigende zakken met een groot assortiment aan peulvruchten waar je zelf een schep uit kunt halen.

Zelf scheppen

‘Uit de zakken met peulvruchten kun je zelf je bepalen hoeveel je meeneemt, vervolgt Samira haar verhaal. Daarnaast hebben we kruiden die we overigens ook zelf malen en maak ik hummus van alle peulvruchten die we hier voeren. Want Strong Food moet je proeven zodat onze bezoekers worden geïnspireerd’.

Locale producten

‘Onze producten komen uit de buurt, maar ook van ver. De honing is van de stadsimker, de havermout van een EKO-boer uit de buurt en onze koffiebonen worden gebrand in Oost. Maar het zou gek zijn als ik met mijn winkel in deze smeltkroes van culturen geen producten uit verre landen haalde. We verkopen bonen uit Amerika en Canada, kruiden uit India en Marokko, noten uit Azië, Israël en Zuid-Amerika en superfoods uit het amazone-gebied. En alles is goed geprijsd, want ik vind dat iedereen toegang moet hebben tot Strong Food’.

‘Ieder mens heeft het recht om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen
en zo gezond mogelijk te leven’.
Samira Dahmani

Oervoeding

Op de vraag waar de naam Strong Food voor staat, merk je dat Samira weet waarover ze praat. ‘Strong Food als in oervoeding, dat wat mensen aten in de oertijd. Echt krachtvoer dus. Door het nemen van een handje bonen, noten en granen was de mens vroeger eerder verzadigd. Voeding is de brandstof voor je lichaam. Vooral in een stad als Amsterdam zijn we losgeraakt van moeder natuur. Mijn missie is dat in dit millennium opnieuw op de (menu)kaart te zetten. Van de menukaart proef ik een bowl met een mix van bonen, noten, granen en een shotje olie en ben overtuigd. Dit geeft kracht.

Adres: Javastraat 30

Deze publicatie verscheen ook op peulvruchten.nl

Vergelijkbare onderwerpen