Chocolade-banaan-kokos

,

#anders eten: zelf vegan ijs maken

#anders eten: zelf vegan ijs maken

Enige tijd geleden vroeg iemand mij of ik belang had bij een ijsmachine. Deze was voor haar overbodig geworden door een nieuwe aankoop. Nou graag, liet ik weten, want wilde wel eens proberen zelf ijs te maken. Ook omdat ik het ijs van de supermarkt en van de ijssalons vaak veel te zoet vind. En juist nu, met de hittegolf in Nederland, vind ik af en toe een bakje ijs echt een treat. 

Het eerst recept dat ik met de ijsmachine maak, is er één uit het bijgeleverde receptenboekje. Om te oefenen. Met melk, slagroom, kokosbloesemsuiker en banaan. Maar deze vinden we beide nog steeds te zoet. De tweede keer halveer ik de suikerhoeveelheid en voeg ik aardbeien toe. Heerlijk natuurlijk, maar omdat ik steeds vaker veganistisch kook, probeer ik al snel een vegan ijsvariant uit. ‘Ik denk dat ik bij de plaatselijke ‘IJstijd’ als receptenbedenker ga werken’, zei ik, toen ik m’n lief een lepeltje aanbod om te proeven. Hij vindt dat ik een goede kans maak :-).

Wil je dit vegan ijs ook maken, hieronder het recept:

Wat gaat er in?

Voor 6 personen ieder een groot bolletje

  • 2 (ingevroren) bananen
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels pure cacao
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 2 volle eetlepels carobellapasta (Carobellapasta is een erg smakelijk alternatief van chocopasta, bereid zonder melk, o.a. te koop bij de natuurwinkel)
  • Merg van 1 vanillestokje of halve tl vanillepoeder

Hoe maak je het vegan ijs klaar?

  • Koel de ijsmachine zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing
  • Mix alle ingrediënten met een blender of staafmixer door elkaar
  • Zet de ijsmachine aan op 35 minuten en giet het ijs erin
  • Haal het mengsel, zodra de ijsmachine klaar is, er meteen uit omdat het anders vast vriest aan de wand van de ijsmachinekom.

Dit ijs is zo stevig dat je het al meteen kunt eten. Maar wil je het nog wat harder, zet het dan nog 2 uur in de vriezer.

Tip: probeer het zelfmaak ijs ook eens met een halve theelepel zeezout. En voor een mooie presentatie voeg je wat zelfgemaakte muesli toe. Het recept daarvoor volgt snel.

Ook interessant