Leren van paarden

,

Over leiderschap, samenwerken en grenzen aangeven

Het is een zonnige dag in de herfst wanneer Charlie en ik weer in de paddock te vinden zijn. Tot nu toe hebben we ons oefenwerk meestal alleen op de grond gedaan. Samen hebben we in het zand dan ook al heel wat uurtjes doorgebracht om elkaar te leren vertrouwen, elkaars grenzen te leren respecteren en op een natuurlijke, zachte en speelse manier verbinding met elkaar te krijgen.

Inparkeren

Wanneer ik behoedzaam een zadel op zijn rug plaats, staat mijn bonte vriend nog wat slaperig in de wachtstand. Als geen ander kan deze pony zo een zenmomentje pakken, nog niet bezig met wat komen gaat en al evenmin met wat er is geweest. Voorzichtig span ik de singel een beetje aan en als we een paar rondjes rondstappen, maak ik het zadel steeds een beetje meer vast. Wanneer ik vervolgens plaats neem op de omgekeerde regenton in het midden van de bak, is dat voor Charlie een signaal dat het tijd is om in te parkeren.

Oefening baart kunst

Ik bedenk me dat we deze oefening beide met eindeloos veel geduld vele keren hebben gedaan. En deze inspanningen hebben geloond. Het kan soms even duren voor hij helemaal goed ingeparkeerd staat, maar het gaat inmiddels allemaal heel ontspannen en natuurlijk. Samenwerking pur sang.

Ontspannen

In een opwelling zet ik mijn voet in de stijgbeugel en zwaai voorzichtig mijn been over het zadel. Wanneer ik eenmaal stevig zit, merk ik dat Charlie nog steeds volledig ontspannen onder me staat. Daar bovenop zijn rug kijk ik om me heen, terwijl de wind met de haren speelt die onder mijn cap vandaan komen. Naar dit soort momenten hebben we al die tijd toegewerkt. Ik geef door m’n energie te verhogen het signaal om in beweging te komen. Zonder te veel druk.

Stip aan de horizon

Zonder hoofdstel rijden we in stap een aantal rondjes, samen in flow. Ik laat me vooralsnog meevoeren met de koers die Charlie zelf verkiest. De volgende stip aan de horizon is dat ik hem alleen met mijn zit kan sturen en zo kan afwisselen in het weggeven en nemen van de leiding.

Ook ervaren hoe jij samenwerkt, leiding geeft of hoe jij je grenzen aangeeft? Tijdens een workshop keuzebegeleiding kun je alvast een voorproefje nemen. Smaakt het naar meer, maken we een aparte vervolgafspraak voor nog meer inzicht. 

Vergelijkbare onderwerpen