Opruimen voor je het leven laat, niet daarna

Waarom aan spullen vasthouden totdat je overlijdt, terwijl je bij leven er al mensen blij mee kunt maken? Trek die stoffige dozen uit de kast, nodig je familie en vrienden uit voor een kopje thee, en begin met het verdelen van je bezittingen. Misschien wil je kleinkind dat vintage servies voor als ze op kamers gaat. En kan je schoondochter dat handige naaikistje en de nog goed werkende naaimachine gebruiken om haar garderobe een nieuwe look te geven.

Welkom in de wereld van Döstädning, een Zweeds gebruik dat letterlijk vertaald ‘opruimen voor de dood’ betekent. Klinkt somber? Helemaal niet! Het is eigenlijk een feest van het leven, een kans om te reflecteren op je leven, je herinneringen te delen en je nabestaanden niet met een last op te zadelen.

Herinneringen op je gemak bekijken

Opruimen gaat niet alleen over het wegdoen van spullen, maar ook over het omgaan met emoties. Ja, het kan een uitdaging zijn om door die oude liefdesbrieven of fotoboeken te gaan. Maar door op tijd te beginnen, kun je alles rustig bekijken, je leven overzien en bedenken wat je met je spullen wilt doen.

En laten we eerlijk zijn, niemand wil nabestaanden opzadelen met de taak om alles op te ruimen als hun rouwproces nog in volle gang is. Bovendien krijgen je spullen een tweede leven bij degene die hier graag nog gebruik van wil maken. Dus waarom zou je niet nu al beginnen met het verdelen van je bezittingen en ze persoonlijk overhandigen? Vertel er een verhaal bij, maak de herinneringen hierdoor levend en voorkom eventuele ruzie tussen je nabestaanden. Zo nam ik met mijn moeder tijdens de kerstvakantie alle dia's door die zij vroeger maakten tijdens ons gezinsvakanties. Hartstikke leuk om samen alles weer her te beleven. Ik was in die tijd nog heel jong en wist lang niet alle verhalen nog uit die tijd. Nu kon ik nog dingen vragen over toen en hadden we samen een paar memorabele dagen. 

Maak ruimte

Dus, wacht niet te lang. Zeker nu je nog fit en gezond bent. Het opruimen van spullen zal je een gevoel van vrijheid en lichtheid geven. En niet te vergeten, je huis wordt opgeruimder. Het scheelt ook weer in zoeken, afstoffen, repareren, verplaatsen, enzovoort. Met minder spullen die aandacht vragen, houd je meer energie over voor wat nog echt belangrijk is in het leven. En dat is toch een win-win situatie, of niet soms?

 

Hulp bij het gesprek voeren met familieleden? Neem gerust contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.