7 tips om je op je studiekeuze voor te bereiden

Ga je naar het examenjaar op school of heb je een tussenjaar om na te denken over een vervolgstudie? Grote kans dat je nu al om je heen kijkt naar een geschikte studierichting. Sommige jongeren weten precies welke studiekeuze ze gaan maken. Voor anderen is dat minder makkelijk.

Verdwaal je in het grote aanbod aan opleidingen? Of schik jij je dan maar naar iets wat het meest voor de hand ligt omdat je niet goed weet wat je wilt Voorkom met hagel schieten of eindeloos dralen. Kijk naar jouw interesses en talenten en wat je daarmee aan de wereld te bieden hebt. Zo begin je goed voorbereid met hoofd én hart aan een digitale beroepskeuzetest of open dag.  

Hieronder een paar tips:

  1. Druk op ‘reset’. Stop met zoeken zoals je dat tot nu toe gedaan hebt om de juiste studierichting te vinden.
  2. Breng jouw ideale toekomst met wat creativiteit in beeld.
  3. Maak een Woordwolk of mindmap van activiteiten die je nu graag doet. Voeg daar aan toe wat je vroeger leuk vond om te doen, bijvoorbeeld toen je nog op de basisschool zat.
  4. Neem de tijd en laat je niet opjagen. Je voorbereiden op een studierichting is te leuk om gehaast te doen. Bovendien: door vroeg te beginnen, ‘win je tijd’ en blijf je relaxed.
  5. Ben je te laat begonnen of ben je er nog niet uit? Kan gebeuren. Kies dan niet zomaar iets of een studie die anderen doen of aanbevelen. Overweeg dan bijvoorbeeld een tussenjaar om je alsnog op je gemak te oriënteren.
  6. Zie de oriëntatie op een studierichting als een boeiende reis, een ontdekkingstocht naar jouw interesses en mogelijkheden. Wat je over jezelf leert, kun je met woord en beeld bijhouden in een ‘reisverslag’ of bullit journal.
  7. Maak jouw studiekeuze wat makkelijker door deze in stukjes op te delen. Denk bij jouw voorbereiding even niet aan open dagen, opleidingsmogelijkheden, beroepentests en dergelijke. Die volgen vanzelf, wanneer je meer duidelijkheid hebt over wat jou boeit en waar je energie van krijgt. Maak ruimte voor jezelf door de voorbereiding los te zien van het hele studiekeuzetraject.

 

Kom je er met deze 7 tips er nog niet helemaal uit?