Beroepen van de toekomst

Gepubliceerd op 6 april 2020 om 16:21

Wat zijn de beroepen van de toekomst? Vaak kun je niet bedenken welke dat over pakweg 5 of 10 jaar zijn. Misschien zijn dat wel beroepen die nu nog niet eens bestaan. En het zou ook kunnen dat beroepen, die nu een goede baangarantie bieden, over een aantal jaren niet meer zo goed meer in de markt liggen. En wat te denken van de beroepen die over een paar jaar misschien wel met artificial intelligence overbodig zijn?

Wie had zo’n 25 jaar geleden kunnen bedenken dat je vandaag de dag als DJ een zeer succesvolle carrière kunt hebben? Inmiddels kijkt niemand er meer van op. Niet zo lang geleden had je nog geen ‘big data’ en dacht niemand aan een beroep als Data-analist. Of neem een beroep als Barista, iemand die van koffieschenken zijn dagelijkse beroep heeft gemaakt. Als je daar gevoel voor hebt en je vindt dat het leukste om te doen, dan is het maar wat mooi om daar je werk van te maken.

Veel jongeren kiezen voor een opleiding met toekomstperspectief en baanzekerheid. Dat is op zich logisch en ook best een slimme zet. Maar alleen als je ook echt van dat vak of dat beroep houdt en je daar talent voor hebt. Want je weet nooit helemaal zeker wat de beroepen van de toekomst zijn. Dus ga je ten koste van alles voor baangarantie of kies je voor datgene wat het allerbeste bij je past? Je kunt van tevoren niet altijd bedenken waar en hoe jouw talenten straks hun plek krijgen.

Ook beroepen die nu misschien minder glamourous en trendy ogen, kunnen straks overigens best gewild en sexy zijn. Vond je het bijvoorbeeld altijd al leuk om iets te doen met bloemen, planten en kruiden? Maar zie je een beroep als hovenier, boer, of tuinder niet zitten? Misschien is stadsboer dan wel wat voor jou. Stadboer? Ja, stadsboer. Gespot als een van de beroepen van de toekomst 2020!

 

Ben je er nog niet helemaal uit wat goed bij past? Met de programma's studiezin of werkzin in stappen kom je verder.