Met deze checklist de Open Dagen (online) bezoeken

Oké, de open dagen komen eraan en je bent er helemaal klaar voor. Waar kun je op letten als je een school of studierichting bezoekt? Een aantal tips om het beste uit een open dag te halen en je bezoekje de moeite waard te maken.

Voordat je een open dag bezoekt

Vraag je eerst even af: ga ik gericht naar deze open dag? Dat is in de meeste gevallen beter dan zomaar ergens heengaan om te kijken of dat misschien wel wat voor je is. Praat er eerst met anderen over, bijvoorbeeld met ouders of vrienden. Plan daarna pas data in voor de open dagen die je ook echt aanspreken. Zo bespaar je tijd die je dan aan andere dingen kunt besteden. Heb je een keuze gemaakt? Houd dan de onderstaande tips in gedachte.

1. Let op de sfeer tijdens de open dag

Let tijdens de open dag goed op de sfeer. Wat voor indruk krijg je van de school? Zie jij jezelf daar zitten? Kortom: voel jij je hier prettig bij?

2. Past het opleidingsniveau?

Maak tijdens de presentatie een inschatting of het niveau van de opleiding aansluit bij wat je zoekt. Met welke talenten kun je hier terecht en worden die hier ook aangesproken? Is het niveau te hoog, te laag of precies goed? Natuurlijk ga je tijdens de opleiding nog van alles leren. Maar kijk toch even of het instapniveau bij je past. Een goede graadmeter is je gevoel: krijg jij er zin in om aan deze studie te beginnen?

3. Goed voor een hele opleiding?

Vraag jezelf af of dit voor jou iets is om als een hele studie te gaan volgen. Of zie je dit meer als een interessante richting die je er liever als een tijdelijke cursus bij zou willen doen?

4. Spreek met de docenten

Spreek de docenten zoveel mogelijk 1-op-1 aan. Bespreek waar je tegen opziet of waar je over twijfelt. Bijvoorbeeld als je vermoedt dat je iets niet kunt of niet in je vakkenpakket hebt. Op deze manier krijg je duidelijkheid of dat wel echt nodig is. En is dat niet nodig, dan is dat weer een hele geruststelling. Blijkt dat wel nodig, vraag dan wat je eventueel daaraan kunt doen, zoals het volgen van een specifieke cursus.

5. Spreek met de studenten

Spreek met leerlingen of studenten die de studie al volgen. Bekijk het werk dat zij hebben gemaakt, zodat je een indruk krijgt of jij dat ook zou willen doen. Vraag ook hoe zij de studie ervaren en welke voor- en nadelen zijn ondervinden. Het blijft natuurlijk hun persoonlijke beleving, maar het kan je helpen bij het vormen van je eigen beeld.

6. Maak een evaluatieverslagje

Heb je een open dag (online) bezocht? Maak dan zo snel mogelijk daarna een evaluatie van wat je ervan vond. De bovenstaande tips kunnen dienen als leidraad. Noteer voor jezelf per tip wat je die dag hebt ervaren en welke acties je eventueel nog wilt opvolgen.

7. Tot slot

Geef de opleiding tot slot ook een rapportcijfer en vermeld daarbij kort waarom je tot dit cijfer bent gekomen. Wat maakt dat je deze opleiding met een voldoende of een onvoldoende beoordeelt? Als je meerdere open dagen hebt bezocht, kun je deze evaluaties nog eens nalezen en bepalen welke opleiding je het meest aanspreekt.

Om in gedachten te houden

Open dagen zijn vooral gericht op de betreffende studie. Er is op dat moment vaak minder aandacht voor wat jou persoonlijk interesseert of waar jij blij van wordt. De opleiding wordt tijdens een open dag ook niet vergeleken met andere studierichtingen. Het is in die zin een beetje eenrichtingsverkeer. Je luistert naar wat de opleiding te bieden heeft en je kijkt dan of dit bij je past. Je kunt dit ook omdraaien naar: wat zijn mijn talenten en interesses en wat vind ik belangrijk? Heb je hier een beeld bij, dan kun je makkelijker bepalen of de opleiding hierop aansluit. Kun je hierbij wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan of Studiezin in 3 stappen iets voor jou is. 


«   »