Filmapotheek

Met recepten voor hoop, verlossing en inspiratie


Als liefhebber van films met een boodschap heb ik heel wat mooie pareltjes gezien. Op zoek naar meesterwerken die een verhaal prachtig in beeld brengen en om op te studeren hoe je omgaat met een bepaald thema. Neem bijvoorbeeld hoogmoed in de Deense 'Lykke Per' of je hart volgen in de Duitse 'Werk Ohne Autor'. Maar ook het thema vriendschap in al haar facetten, mooi uitgedrukt in de Acht Bergen en over doorzettingsvermogen na een ongeluk in Penguin Bloom. Zelf zet ik films in als een soort van recept en dit verklaart dan ook de naam filmapotheek.

Want, herken jij dat ook? In je dagelijkse leven loop je wel eens tegen uitdagingen aan. Ineens zie je dat thema dan terug in een filmfragment. Van die herkenbare situaties waarin personages op zoek zijn naar zichzelf of door een midlifecrisis gaan. Of vergelijkbare uitdagingen die het leven met zich meebrengt, zoals iemand verliezen van wie je houdt of omgaan met tegenslag.  Dus heb je bijvoorbeeld last van 'aandoeningen' zoals plichtsbesef, wantrouwen of eenzaamheid? 

Een passend recept

Neem een filmrecept om jouw smart te verlichten. Ze zijn vrij eenvoudig in te nemen. Overdag of in de avond, alleen of met z’n 2-en of met een groepje vrienden. Sommige films werken als een spiegel en leiden tot een inzicht. Andere bieden gewoon troost en laten zien dat je niet de enige bent die ergens last van heeft. Wellicht verlichten ze jou ook, net als ze dat voor mij doen. Ze leiden je in ieder geval even af van waar je mee zit. De recepten zijn niet verkrijgbaar bij een gewone apotheek of drogist, maar wel te streamen bij bijvoorbeeld Netflix, Pathe online, Apple TV, Cinemember of Cinetree. 

 

Veel plezier met jouw gekozen filmbalsem!

 

N.B. De apotheek is sinds 25 september 2023 open en iedere week komen er weer nieuwe 'balsems' bij.